Kolumne

srijeda, 17. svibnja 2023.

Obrazovanje danas, za sutraSvjesno ili ne, svaki je oblik društvene organizacije odgovor na pitanje kakvo društvo i kakvog čovjeka želimo. No, kakvo god uređenje bilo, upravo je obrazovanje medij u kojemu se čovjek i društvo produciraju i reproduciraju. Stoga je teško prenaglasiti značaj i ulogu obrazovanja u procesu postajanja čovjekom.

Međutim, sustav obrazovanja usko je povezan sa sustavom uređenja − svako obrazovanje pretpostavlja određeni sustav, a svaki već gotovi sustav jednako tako pretpostavlja već obrazovane subjekte.

Obrazovanje prilagođeno kasnokapitalističkom tržišnom sistemu susreće se s brojnim problemima, kao što su inflacija ocjena i diploma, hiperspecijalizacija, poplava mediokriteta, digitalizacija te općenito pitanje svrhe obrazovanja u današnje turbulentno vrijeme, a o tome će se razgovarati s filozofom i publicistom Karlom Jurakom, ujedno doktorandom suvremene hrvatske povijesti. (L. M.)

Gost: Karlo Jurak
Urednik i voditelj: Luka Mayer, student filozofije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Program je nastao u suradnji Knjižnica grada Zagreba – Gradske knjižnice i Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a pokrenut je s ciljem da se studentskoj populaciji omogući javno propitivanje tema koje ih zaokupljaju, u razgovoru sa sugovornicima koje sami odaberu, u prostoru Gradske knjižnice.

Vaše nam je mišljenje važno, pa ako već niste, odvojite trenutak za kratku anketu: https://tinyurl.com/yc5phm4n!

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.