Kolumne

ponedjeljak, 10. travnja 2023.

Nikola Šimić Tonin | Memorandum o suradnji Hrvatskoga književnoga društva ogranak Zadar i Društva pisaca Makedonije


U Skopju, u Svečanoj dvorani Društva pisaca Makedonije, 4. 04. 2023., u 11: 00., potpisan je Memorandum o suradnji između Hrvatskog književnoga društva Ogranak Zadar i Društva pisaca Makedonije. To je prvi takav potpisani Memorandum o suradnji između Društva pisaca Makedonije i nekoga književnoga društva iz RH. Memorandum o suradnji potpisali su: ispred Društva pisaca Makedonije, predsjednik Društva Hristo Petreski. Ispred Hrvatskoga književnoga društva Ogranak Zadar predsjednik HKD Ogranak Zadar Nikola Šimić Tonin.

Dogovor o suradnji (Sorabotka), sadrži: Dogovor o suradnji u književnosti, kulturi i umjetnosti. Promocije, čitanja književnih radova, tribine, manifestacije, književne radionice i sl. organizirano od oba Društva. Članovi oba Društva podržavati će se i uzimati učešća u Književnim manifestacijama organiziranim od strane Društava.

Potpisnici se obvezuju pozivati članove Društava na te i takve manifestacije i vršiti zajednički odabir učesnika na domaćim i inostranim Manifestacijama. Vršiti razmjene gostovanja književnika. Činiti i podržavati „Kuće za književnike“ t.j. jednogodišnji boravak ili kraće, književnika u Makedoniji ili RH, radi boljega upoznavanja književnoga života u Zemlji u kojoj borave, obostrano upoznavanje. Prezentiranje književnoga naslijeđa i tradicije. Zajedničko predstavljanje prema trećim Književnim društvima. Ovom prigodom pokrenut je u biblioteci Društva pisaca Makedonije „Hrvatski kutak“. Prve knjige u tom „Hrvatskome književnome kutku“ su knjige Nikole Šimića Tonina, Ante Gregova Jurina i Peje Šimića, koji su i nazočili potpisivanju. U ime veleposlanstva RH u S. Makedoniji nazočila je tajnica veleposlanstva gos. Tihana Bohač. U ime Društva pisaca Makedonije, nazočni su bili: Hristo Petreski, predsjednik Društva, Tomislav Osmanli i Kristina Nikolovska. U ime Hrvatsko – makedonske tangente koja je i pomogla organizaciji potpisivanja Sporazuma – Sorabotke, Ljupče Arsovski, makedonski diplomat i publicist. Ne treba zaboraviti ni druge članove Tangente koji su dali doprinos ovom Sporazumu – Sorabotki, predsjednika Hrvatsko – makedonske tangente Sašo Georgievski, i gos. Milene Georgievski. Članovi Hrvatsko – makedonske tangente od prisutnih potpisivanju Memoranduma su još: Tomislav Osmanli i Nikola Šimić Tonin.

Hrvatsko književno društvo Ogranak Zadar već je potpisalo Memorandum o suradnji s Društvom pisaca Bugarske, u pripremi je potpisivanje Memoranduma o suradnji s Gradišćanskim Hrvatima, Mađarskim društvom pisaca, Crnogorskim društvom pisaca.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.