Kolumne

nedjelja, 12. ožujka 2023.

Predavanje dr. sc. Dragana Nimca: glagoljaško pučko crkveno pjevanje u Lici i Krbavi, utorak, 14. ožujka, 19.00

 

Odjel za hrvatsko glagoljaštvo Matice hrvatske,  s radošću poziva sve ljubitelje hrvatske kulture na predavanje

dr. sc. Dragana Nimca

GLAGOLJAŠKO PUČKO CRKVENO PJEVANJE U LICI I KRBAVI

Povijesni dokumenti, zapisi, knjige – sačuvana materijalna baština, svjedoče o bogatoj glagoljaškoj baštini ličkoga i krbavskoga kraja. Tema izlaganja bit će može li se govoriti i o bogatstvu nematerijalne glagoljaške baštine – glagoljaškoga pučkoga crkvenoga pjevanja navedenih područja. Cilj je izlaganja pokazati u kojoj mjeri postoje zapisi i svjedočanstva o glagoljaškom pjevanju, te je li i na koji način ono još uvijek nazočno na navedenim područjima.

Glagoljaško je pjevanje tijekom povijesti imalo vrlo važnu ulogu u očuvanju identiteta sredina u kojima se prakticiralo, a tu je ulogu do danas zadržalo u određenim sredinama i kod pojedinaca. U svrhu jačanja, očuvanja i oživljavanja toga identiteta važnu ulogu ima adekvatna prezentacija i popularizacija glagoljaštva i glagoljaškoga pjevanja. U sklopu predavanja bit će prikazan i promotivni film o osmišljavanju i ustanovljenju interpretacijskih centara glagoljaškoga pjevanja.

Predavanje će se održati u utorak, 14. ožujka u 19.00, u Dvorani Jure Petričevića, Strossmayerov trg 4 – Ulica Matice hrvatske 2, a bit će dostupno i preko Zoom aplikacije:

https://us06web.zoom.us/j/81297311889?pwd=cXVQY3RWTUgyRzhCSXdURUJGOGw3QT09

Meeting ID: 812 9731 1889

Passcode: 383481

Radujemo se Vašem dolasku!

Članovi Odjela za hrvatsko glagoljaštvo Matice hrvatske


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.