Kolumne

utorak, 7. ožujka 2023.

Goranski Cukrac 2023.






Goranski Cukrac – dijalektalni književni festival za djecu u drugoj godini svoga postojanja širi svoje sadržaje i vremenski traje, s prekidima, gotovo cijelu 2023. godinu!

Počeo je još u prošloj godini, u studenom 2022., raspisivanjem 2 književna natječaja za goranske osnovnoškolce – Kajiku na goranskim idiomima i Zamračena (blackout) dijalektalna poezija. Natječaji su završili u siječnju, a rezultati su objavljeni na službenoj facebook stranici festivala Goranski Cukrac.

8. ožujka će se goranski osnovnoškolci družiti u Međuškolskom dijalektalnom kvizu u kojem sudjeluje 12 goranskih škola (Vrbovsko, Moravice, Severin na Kupi, Gomirje, Jablan, Brod Moravice, Skrad, Ravna Gora, Lokve, Mrkopalj, Fužine i Gerovo).

Natalija Mitrić, direktorica festivala i autorica kviza, ističe da je cilj kviza dobro se zabaviti i djecu potaknuti na istraživanje svog ali i drugih goranskih dijalekata.

Nakon što kviz završi za osnovnoškolce preselit će se na na facebook Goranski Cukrac i nastaviti igrati s odraslima. Pozivaju se svi poznavatelji i nepoznavatelji goranskih dijalekata da lajkaju stranicu Goranskog Cukraca na facebooku i uključe se u igru. Točni odgovori osvajaju, a što drugo nego cukrace (bombone)!

U travnju 2023. goranski osnovnoškolci će se družiti sa goranskim autorima koji pišu na dijalektu – Brankom Arh, Zlatom Bujan Kovačević, Zlatkom Pochobradskym, Davorom Grgurićem i Natalijom Mitrić.

Od ove godine na Goranskom Cukracu sudjeluju i dijalektalni književnici iz ostatka Hrvatske. Gošća Cukraca 2023. je Tatjana Pokrajac - Papucci. Na Goranski Cukrac dolazi zbog svog književnog rada za djecu na čakavskom narječju (Iščen bićve – zbirka poezije za djecu). Piše puno i na standardu, a osnovnoškolci će je prepoznati i po radovima u udžbenicima za sve niže razrede osnovne škole. Članica je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade i Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika.

U rujnu Goranski Cukrac putuje u goste izvan Gorskog kotara – u Zagreb. Svrha gostovanja je upoznati zagrebačke osnovnoškolce sa goranskim dijalektima i predstaviti im barem dio jezičnog bogatstva Gorskog kotara.

Ministarstvo kulture i medija prepoznalo je Goranski Cukrac i on se ove godine održava pod njihovim pokroviteljstvom. Medijski pokrovitelji Goranskog Cukraca i ove su godine Novi list i Radio Gorski kotar.

Kontakt:

Natalija Mitrić

Fabulus – udruga za promicanje priče
091 44 88 003, natalija.mitric@gmail.com

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.