Kolumne

srijeda, 22. veljače 2023.

Za Festival šansone „Zvonimir Golob“ ponovno se tražila karta više!


Festival šansone „Zvonimir Golob“, koji se u Koprivnici, rodnom gradu ovog pjesnika, održava od 2009. godine, drugi puta zaredom, u utorak, 21. veljače, održan je u Zagrebu, u Maloj dvorani „Vatroslava Lisinskog“.

Za ovaj kulturni događaj danima se tražili „karta više“, što najbolje pokazuje kakvo je bilo zanimanje. Na tom festivalu svatko od pjevača izvodi jednu pjesmu po svoje izboru, a kako ga tradicionalno i uspješno organizira Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) i ovog puta se svojim pjesmama predstavilo i nekoliko iznimno nadarenih glazbenika, koji su sudjelovali u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu ili su u to vrijeme bili i među onima koji su nastupali čak i na prvim crtama obrane.

Moto naše udruge je- ne zaboraviti, ili drugim riječima nastojimo se svako malo prisjetiti i onih koji su bili značajniji i za hrvatsku kulturu, kao što je već pomalo nažalost zaboravljeni i Zvonimir Golob, koji je bio i jedan od osnivača Studija 64 – Zagrebačke škole šansona – čuli smo od organizatora ovog iznimnog kulturnog događaja i predsjednika UHBDR91. Mladena Pavkovića, dok je doajen hrvatske šansone Hrvoje Hegedušić pridodao:

Vjerojatno sam jedini koji je nastupao na svim festivalima šansone „Zvonimir Golob“. Pravo je čudo da su se organizaciju jednog ovakvog događaja prihvatili hrvatski branitelji, od kojih bi se to najmanje očekivalo. A koliko je to potrebno i važno najbolje je pokazala ispunjena dvorana. Zahvaljujući i ovakvim aktivnostima šansona se ponovno vraća…

Inače, pored Hegedušića na ovom su jedinstvenom i humanitarnom festivalu nastupali: Miro Ungar, Željko Krušlin Kruška, Dražen Žanko, Alka Vuica, Kostadinka Velkovska, Anja Šovagović Despot, Željka Marinović, Walter Neno Neugebauer, Boris Ćiro Gašparac, Ivica Pepelko, Darko Domijan, Mirko Švenda Žiga, Mladen Burnać, Gordana Ivanjek-Tušek, Toni Janković ex Divlje jagode, Marko Tomasović, Toni Eterović, Juraj Galina, Etno duo Goga i Željko, Dražen Stjepandić, Mario Filipi…

Festival je nadahnuto vodio Branko Uvodić, koji je i pročitao nekoliko Golobovih pjesama, među kojima i antologijsku – „Dušo moja“.

Na ovom kulturnom događaju, koji će se i te kako pamtiti, dramska umjetnica Anja Šovagović Despot, u ime Prosudbenog suda, uručila je i priznanja pjesnicima Milivoju Pašičeku (Zagreb) i Zdenki Čavić (Koprivnica) ravnopravnim pobjednicima također tradicionalnog natječaja za najljepšu neobjavljenu ljubavnu pjesmu „Zvonimir Golob“, kojeg organizira ova Udruga, a na koji je ove godine svoje radove poslalo 157 autora iz zemlje i inozemstva.

Organizator je posebno zahvalio pojedinim medijskim kućama i portalima te Janafu na skromnoj pomoći, ali i riječima pohvale potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića.

Malo je ako našim braniteljima i za ovu manifestaciju kažemo jedno veliko hvala – čuli smo uz ostalo od Nikole Svibena koji je zajedno sa svojim prijateljima, kako je rekao, došao se nakloniti velikom hrvatskom pjesniku i književniku čak iz Beča.

Pored toga, čuli smo od organizatora da ima naznaka da se ovaj festival održi i u nekim drugim gradovima.

Tekst i slika: Milan Pišković

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.