Kolumne

subota, 10. prosinca 2022.

Rim | Stanki Gjurić - nagrada za najbolji dokumentarni film


Film Stanke Gjurić, "Dobar tek" (Bon Appétit), s Gabrijelom Cikač i Antonijem Cikačem u glavnim ulogama, dobitnik je nagrade za najbolji dokumentarni film na 'Cinecibo' filmskom festivalu gastronomskog filma u Rimu, koji se održavao od 5. do 7. prosinca 2022.

Prva festivalska večer održana se u ponedjeljak, 5.12., u legendarnom rimskom studiju Cinecittà, gdje se u slavnoj Sali Fellini (u Studiju Cinecitta, između ostalih, snimani su klasici poput Ben-Hura Williama Wylera, i Fellinijev Slatki život), odvijala projekcija filmova dva tematska fokusa te inauguracija, uz moderaciju novinarke Angelice Amodei, na kojoj su sudjelovali redatelji Federico Moccia i Neri Parenti te novinar TG5 Mediaset Gioacchino Bonsignore. Prikazani su filmovi u konkurenciji, u dvije kategorije: kratki i dokumentarni, koji se odnose na hranu ili teritorije porijekla tipičnih proizvoda, i to pred žirijem stručnjaka iz sektora, i mladih studenata kao što su Roberto Rossellini Cine-TV Institute i Palombara Sabina Hotel Institut.

Deveto izdanje 'Cinecibo', festivala gastronomskog filma, osmislio je direktor festivala Donato Ciociola, a cilj je bio podizanje svijesti o pravilnoj prehrani i kvalitetnoj kinematografiji kroz natjecanje audiovizualnih djela.

U daljnjem nastavku 'Cinecibo' festivala koji se preusmjerio u kulinarsko natjecanje, sudjelovala su imena utjecajnih ljudi talijanske kinematografije i estrade, koji su bili nazočni događaju, poput glumaca Sebastiana Somma, Antonellija Fassari, Maurizia Mattioli, te Enzoja Salvija.

Deveto izdanje Cinecibo Festivala predstavljeno je je i na ovogodišnjem 79. Venecijanskom filmskom festivalu tijekom kojeg je pokrovitelj 'Cineciba', Donato Ciociola, predvidio smjernice programa koji se odvija između studija Cinecittà i elegantne strukture hotela u Via Aurelia grupe TH Resort uz sudjelovanje glumaca, redatelja, scenarista, producenata i drugih prestižnih ličnosti iz svijeta kinematografije koje promoviraju hranu i vino kroz audiovizualne medije.

Kao specifikum, i simpatičan i zanimljiv detalj, možemo još spomenuti kako je Gjurićeva, u šali znala spomenuti svoju 'povezanost' sa slavnim redateljem Federicom Fellinijem, po istom datumu rođenja, 20. siječnja, a sada je upravo u Sali Fellini, koja je, dakle, nazvana po tom genijalnom talijanskom redatelju, primila svoju veliku nagradu.

Inače, autorica je za svoje filmove do danas primila sedamnaest međunarodnih nagrada!

Mladen Pavković

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.