Kolumne

subota, 10. prosinca 2022.

Goranu Gatalici Priznanje “Krunoslav Sukić” za KNJIGU GODINE 2021./2022.

 

Zahvala i proslava ovogodišnjih laureata nagrada ”Krunoslav Sukić” za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava održala se u svečanom foajeu HNK u Osijeku 8. prosinca u 12 sati. Književnik Goran Gatalica dobitnik je priznanja “Krunoslav Sukić” za KNJIGU GODINE 2021./2022. osječkoga Centra za mir, nenasilje i ljudska prava za višejezičnu knjigu haiku poezije "Noćni jasmin / Night Jasmine" (Stajer-Graf, 2022.)

Obrazloženje:

Priznanje ”Krunoslav Sukić” KNJIGA GODINE sa zahvalnošću uručena je Goranu Gatalici za zbirku haiku poezije ”Noćni jasmin/Night Jasmine”, Stajer-graf, 2022,  na kojoj su, kao na mirovnom poduhvatu međusobnog razumijevanja, surađivali muškarci i žene iz različitih krajeva svijeta i kultura. Ova poezija je blagotvorna jer vraća u svijest povezanost čovjeka i prirode – da ta povezanost postoji, da je važna, život sam i u naizgled potpunoj razjedinjenosti ratom, patnjama izbjeglica, klimatskim promjenama, smrću – i kako je u njoj dobro, mirno i radosno.

noćni jasmin –
njena procvala duša nosi vodu
izbjeglici

razmišljajući o ratu –
zarobljen u bodljikavoj žici
leptir

 Ovogodišnji dobitnici i dobitnice su:

 Đordana Barbarić i Mate Uzinić (Nagrada); nositeljice inicijative Pravo svakog djeteta na besplatan školski obrok (Priznanje), Mirela Čavajda i Vanja Jurić (Priznanje), Semih Huseyin Adigüze (Priznanje); Ivo Goldstein (Priznanje KNJIGA GODINE), Goran Gatalica (Priznanje KNJIGA GODINE); Srednja škola Bartola Kašića Grubišno Polje (Priznanje MIROTVORNA ŠKOLA) i Prva riječka hrvatska gimnazija (Priznanje MIROTVORNA ŠKOLA).

Izvršna direktorica Centra za mir Natalija Havelka rekla je kako je to 14. dodjela nagrada za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava, koja je utemeljena 2009. godine, a nazvana je po jednom od osnivača tog centra Krunoslavu Sukiću.

Dodala je kako je za nagradu stiglo 35 nominacija, pojedinaca i organizacija aktivnih u izgradnji boljega i pravednijeg društva, od kojih je devet nagrađeno.

"Centru za mir ova je nagrada od velikog značaja, podsjeća nas zbog čega smo osnovani i zašto radimo na izgradnji mira te služi kao putokaz, a ova godina je posebna jer obilježavamo 30. godina djelovanja", istaknula je Havelka.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.