Kolumne

petak, 14. listopada 2022.

Slike na Venecijanskom bijenalu


Izložba slika radionice Inkluzije u Galeriji Hanžeković i odlazak najboljih na likovni Bijenale u Veneciju

 

Piše: Narcisa Potežica, mr.sc.





Velika izložba slika umjetnika amatera na temu „apstrakcija i nadrealizam” svečano je otvorena 22. rujna 2022. u Galeriji Hanžeković na Radničkoj cesti s napomenom da je mogućnost posjete i razgleda samo taj jedan dan. Odazvao se veliki broj posjetitelja, a došli su i autori izloženih slika. Ova izložba je svojevrstan uvod u izložbu „I ONI VOLE SLIKATI” koja je planirana od 8. listopada u prestižnom izložbenom prostoru u Veneciji.  


Naime autori slika su osobe s Down sindronom a nastali su u Kreativnoj radionici pod vodstvom prof. Valerije Jelčić. Bilo je izloženo 57 slika ( uglavnom u tehnici akril i tempera). Izložba  pod radnim nazivom „I oni vole slikati”  nastala je prema ideji  Hanibala Salvara, tehničkog  direktora projekta zaslužnog za poticanje pripreme radova za izložbu i ovog čitavog hvalevrijednog ostvarenja. Bilo je planirano da osobe s Down sindronom slikaju u radionici pod stručnim vodstvom a na završnoj izložbi poseban žiri bi ocijenio slike odnosno izabrao najbolje. Nagrađene slike bi onda trebalo poslati na izložbu u okviru likovnog  bijenala u Veneciji. Nažalost zbog toga što je Hanibal Salvaro 3. kolovoza završio u bolnici morala je Valerija Jelčić sama preuzeti daljnju organizaciju oko prikupljanja radova za izložbu, naime čitavu pripremu, od izrade do ostvarenja izložbe, te na kraju slanje slika i sam odlazak nagrađenih u Veneciju.


Naime Valeriji Jelčić,  kao dugogodišnji likovni pedagog bavila se naročito s djecom i osobama s posebnim potrebama potičući kod njih likovno stvaralaštvo. Od toga 13 godina je radila u jednoj od prvih Kreativnih radionica UPI keramike pa je za te radove na izložbi u Bratislavi dobila 2008. 1. nagradu za batik. 


Ovaj put je počeo rad s osobama s Downom u radionici 1. svibnja i radilo se do 1. kolovoza, napravljeno je 15 slika veličine 50x70 cm i 30 slika 35x50 cm. Također je iz Bjelovara stiglo 5 slika velikih formata i 3 slike iz Popovače.   


U zahtjevnom radu oko organizacije izložbe iako bez Hanibala Salvara ipak uspjelo se sakupiti radove, postaviti izložbu u vrlo  lijepom galerijskom prostoru, a pomoć su pružili  mnogi prijatelji na primjer Lana Jarže  ( u izradi Film o radu u radionici), kao i prijatelji iz slikarskih grupa Tigrovi i Prosvjeta, te umjetnica Ingeborg Crnogaj.


Oko izrade plakata i pozivnica, samog tiskanje stigla je pomoć od Udruge ŠTRK iz Popovače.

Izrađeno je i 80 minijatura koje su podijeljene publici na izložbi u Zagrebu i iskorištene za članove žirija koji su izabrali pobjedničke radove.


Odabrane su najbolje slike, proglašen je pobjednik odnosno pobjednica pa je najbolja slika odnosno autor dobila prvu nagradu a sve ostale su bile druge! 


Uz svečano proglašenje najboljih i čestitke bilo je puno slikanja, cvijeća i uz prigodni domjenak svi su bili zadovoljni i sretni otišli s izložbe.


Žiri je odabrao da u Veneciju idu slike Katje Buneta i Ines Čerine, otišle su kao autori slika u pratnji djelatnika Inkluzije, a otpremljeno je još 35 slika. Slike su izložene u Veneciji u Gallerie della Cornici  od 8. listopada i važno je reći na kraju da je  produžen rok od prvobitnog datuma izlaganja, čak do 22. listopada ove godine.


Također 60 minijatura poslano je u Veneciju kao poklon posjetiteljima izložbe, izradili su ih priznati slikari – umjetnici  s potpisom i svojim brojem mobitela. 


Na kraju - uz čestitke organizatorima od Hanibala Salvara do Valerije Jelčić i svima koji su pomogli treba također zahvaliti za  ostvarenju izložbe, naročito  mladim umjetnicima,  kojima je svaki susret s bojama i stvaranje slika velika radost – dalje želimo uspjeh na izložbama kod nas i u inozemstvu kao što su  ovaj put predstavili svoje slike na Bijenalu u Veneciji.





 


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.