Kolumne

ponedjeljak, 17. listopada 2022.

Izložba s mirisom mora i lavande

 

Piše Narcisa Potežica, mr,sc.  

U izložbenom prostoru Čitaonice Knjižnice za slijepe  u Zagrebu u Draškovićevoj ulici bila je postavljena izložba pod nazivom „Izložba s mirisom mora i i lavande” od 14. rujna do 14. listopada 2022. 

To je 26. izložba fotografija Narcise Potežica koja se mogla razgledati svaki dan od ponedjeljka do petka od 9 do 16 sati. Svi korisnici ove specifične knjižnice mogli su se  upoznati s izložbom u razdoblju od mjesec dana, od  sredine rujna do sredine listopada a tema je more.

Kada je rujan, u mjesecu kada su se mnogi najčešće vratili s mora,  još uvijek nose uz slike, zvukove mora i miris mora u sjećanju! 

A  čak ako nisu imali mogućnost odlaska na more - more nose u mislima jer gotovo svi more nosimo u srcu.


Svi još u rujnu,  naročito za vrućih dana pomisle na boravak na moru i volimo pogledati slike ili fotografije s motivima mora. 


A more se pamti, to je doba u još toplom rujnu kada nam je more i u Zagrebu prisutno u mislima i svaki kontakt – slika, miris, šum mora izaziva radost.

Na ovoj izložbi izloženo je 30 fotografija, a uz fotografije koje su izložene na kosim izložbenim polica također su postavljene školjke i vrećice s lavandom.  Na taj način pokušala je autorica izložbe posjetiteljima uz vizuelni prikaz na fotografijama  - željela je dočarati more  -   tu su školjke i lavanda.

Svi posjetitelji, članovi i korisnici koji dođu u prostor Knjižnice za slijepe  -  mogli su more doživjeti vizuelno, a uz prikaz na fotografiji također osjetiti morski ugođaj jer se  može u ruke uzeti školjka i opipati njena veličina i rubovi ili prislonivši je na uho  - čujemo šum, a taj šum je zvuk dalekog mora i odjednom ćemo zamisliti njegovu površinu, plavu boju, šum i udarce valova. 

Vrećice s lavandom ugodno mirišu i one se mogu uzeti u ruke i opipati lavanda, osjetiti pod prstima kako izgleda ta biljku i uživati u mirisu svježe mediteranske lavande!

Nekoliko podataka/ bilješka  o autorici izložbe:

Narcisa Potežica, mr.sc. rođena je 1947.godine u Ljubljani, osnovnu školu, gimnaziju i Filozofski fakultet završila u Zagrebu, magistrirala na postdiplomskom studiju književnost i diplomirala na dodiplomskom studiju knjižničarstvo. Najprije radi u školi kao profesor, zatim u Gradskoj knjižnici kao informator na odjelu za djecu i mlade. Godine 1979. postaje direktorica Knjižnice Vjekoslava Majera u Zapruđu,  sudjeluje u osnivanju  novozagrebačke knjižnične mreže i 25 godina je do odlaska u mirovinu 2012. voditeljica Knjižnice Novi Zagreb s pet ogranka. 


Godine 1993. godine jedna je od suosnivača Društva prijatelja glagoljice čija je predsjednica bila od 2004. do 2010. a sada je počasna članica. 

Piše recenzije, eseje i članke za desetak časopisa (Novi uvez, Vjesnik bibliotekara, Bašćina, Krčki val, Novi omanut, HA-KOL, Lamed, Glasnik B'nai B'rita, KVAKA).

Osnovala je Čitateljski klub Ženske sekcije Židovske općine Zagreb 2014. godine koji vodi pet i pol godina do stanke zbog pandemije korone 2020.

Bavi se fotografijom oduvijek, a članica je Fotokluba Zagreb od 2012. godine, sudjelovala na pet skupnih izložbi i do sada ostvareno 25 samostalnih izložbi fotografija. 

  


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.