Kolumne

utorak, 4. listopada 2022.

Bilosnićeva izložba knjiga i plakata izazvala velik interes Zadrana






U prepunoj Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice u Zadru, u ponedjeljak 3. listopada 2022. godine s početkom u 18 sati, otvorena je Izložba knjiga i plakata Tomislava Marijana Bilosnića, upriličena uz Bilosnićev jubilej - 75. godišnjicu života i 55. godišnjicu umjetničkog rada.

Izložbu je biranim riječima otvorila gospođa Marijana Senkić Klapan, ravnateljica Znanstvene knjižnice Zadar, a o Bilosnićevu djelu i radu nadahnuto je govorio književnik Ante Tičić. Izuzetno velikom broju posjetitelja, koji su ispunili i hodnik Znanstvene knjižnice, obratio se i Tomislav Marijan Bilosnić, zahvalivši poimenično svima koji su mu pomogli u umjetničkom radu, poglavito u ostvarenju ovog projekta koji predstavlja vrhunac proslave njegova jubileja.

Na Izložbi knjiga i plakata predstavljeno je 170 Bilosnićevih izdanja koja je ovaj autor objavio tijekom proteklih pola stoljeća umjetničkoga rada. Izložba je koncipirana žanrovski, pa se tako posebno mogu razgledati knjige poezije, poema, haiku, proze, književnosti za djecu, putopisa, kritika, publicistike, povjesnica, likovnih monografija, kao i 30 knjiga prevedenih na tridesetak stranih jezika, te 12 knjiga posvećenih radu i djelu samog Tomislava Marijana Bilosnića. Uz knjige izložen je i izbor Bilosnićevih plakata s izložba slika, fotografija, promocija knjiga i drugih manifestacija.

Izložbu knjiga i plakata Tomislava Marijana Bilosnića organizirali su Znanstvena knjižnica Zadar i Udruga 3000 godina Za dar. Izložba u Znanstvenoj knjižnici Zadar ostaje otvorena do subote, 8. listopada 2022. godine.

Izložba knjiga




Ante Tičić 

U DOSEGU RAJSKE LJEPOTE PARNASA


Tomislavu Marijanu Bilosniću

povodom 75 godina života i 55 godina

umjetničkoga stvaralaštva



Ako se danas osvrnemo sine ira et stûdio na sveukupno Bilosnićevo stvaralaštvo, koji je kao  strastveni umjetnik oslobođen nepotrebnih ljudskih efemernosti, potrebna je temeljita meritorna znanstveno-kritička analiza. No, poznajući njegov opus, čast mi je i usuđujem se in nûce esejistički rezimirajući ga, dati svoju ocjenu o njemu, koji uvelike fascinira i nadmašuje standardne norme prosječnog urbano-umjetničkog poimanja.

„Svijet nije nešto što 'imamo', već da je to temeljna narav onoga što jesmo i što cijeli svemir jest. Uz takvo shvaćanje svatko od nâs u stanju je preoblikovati vlastiti život te sukreirati i informirati svijet oko nâs“ (dr. sc. Jude Currivan). Tomislav Marijan Bilosnić iznjedren iz pitoreskne ravnokotarske pitomine u Donjem Zemuniku (1947.) književnik, pjesnik, slikar, fotograf, publicist…, svojevrsni umjetnički korifej – hrvatski Jean Cocteau, ili po produkciji izdanih knjigā, Restif de la Nretonne, svojim unutarnjim duhovno izražajnim moćima – nadahnutim silama, preobrazivši sebe, zacijelo preobražava, sukreira i informira svijet oko sebe. S pravom jednom je o njemu napisala izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević: „Čini se, pred nama je živuća slika renesansnog homo univerzalisa“.  A u svojoj knjizi „Povećalo za poeziju“ dr. sc. Davor Šalat je između ostalog napisao: „U istom pronalazi raznovrsno, a u mnoštvenom jedinstveno – to bi mogla biti jedna od temeljnih mȁksima koje bi se pridjenule i Bilosnićevom pjesničkom opusu i pojedinoj njegovoj poetskoj knjizi, i misaonom ustrojstvu njegovog likovnog svijeta, i stilskim obilježjima njegovih pjesama…“ Bilosnić svojim poetološkim motivima kroz stvaralačku inteligenciju bez predrasudno poput transcendentalnog liječnika kao artistički ràpsōd i bȁrd, marnim senzibilno-senzualnim porivima objavio više od sto i sedamdeset knjigā heterogenih žanrova, održao 80-ak izložbi svojih slikā i umjetničkih fotografijā, pokretač je i osnivač raznih listova Zoranić, Plakat, Zadarski list, List ličko-senjske županije); zatim festivalā, udrugā, manifestacija, Galerije sv. Katarine Aleksandrijske“ u svom mjestu, te i na taj način doprinio ostvarenju mnogih radnih mjestā i  afirmaciji mnogih pojedinaca.

Bilosnić je poput trubadura putovao svijetom i predstavljao svoja djela, za koja je dobio mnogobrojne prestižne nagrade na nacionalnom i međunarodnom planu, i s 30 knjiga prevedenih na strane jezike, jedan je od najprevođenijih hrvatskih pjesnika. Kao takav kvalitativno i kvantitativno bez pretenzija, na samom je vrhu hrvatskog umjetničkog miljea, što nije bez poruke i pouke sadašnjim i budućim pokoljenjima. 

On je pjesnik – poeta laureastus, koji zadivljuje ljepotom nesebično-stvaralačkog davanja i slobodan od vezanosti, jer: „Ljepota je smiješak istine dok se ogleda u savršenom zrcalu“ (Rabindranth Tagore), a „sloboda od vezanosti vam omogućuje da uđete u univerzalno  svjetlo i nestanete u njemu. To je najveći blagoslov, vrhovna ekstaza. Stigli ste kući“ (Osho). 

Istinski se zdušno usmjeriti prema neprolaznom i „glazbom duše“ mislima broditi oceanom univerzuma, čije su luke daleko onostrane obale što čini Bilosnić, uzvišen je i plemenit put više ljudskih spoznaja, koji epifanijski kroz plamsaj vodi u ozračje „vječne zore“, u osip svjetlosnih dragosti i eto, sic itur ad astra – tako se ide do zvijezda. Tako duhovno stremeći svojim božanstveno-razbuktalim književnim i inim svekolikim stvaralaštvom, usuđujem se reći, da Bilosnić kao prosvijetljen umjetnik s karizmom, zacjeljuje, tagorovski bez premca nadilazi svaku umjetničku kategorizaciju.

Utvrditi je dakle, ukratko, da Bilosnićev polivalentni opus zacijelo neće nestati, već će trajno ostati kao majestičan, častan i svijetli monumentalan spomenik naše hrvatske kulture, jer on to i jest, što bi kazao Lars Brownworth: „Svi su ljudi smrtni, običavali su govoriti samo časno ime može živjeti zauvijek“.

Ili ipak po sentenciji Lao Tzua:

Onaj tko vlada sobom istinski je vladar.

Onaj tko zna što je dovoljno uistinu je bogast.

Onaj tko marljivo radi je odlučan.

Onaj koji ne gubi svoje mjesto živjet će dugo.

Onaj tko umre, ali ne „nestane“, uživa istinsku dugovječnost. 


Hvala ti, dragi, za ljepotu čitanja, koji si nas svojim svekolikim osebujnim knjigama obdario, posebice izvrsnim pjesmama, romanima i putopisima. Hvala ti, i za sva naša zajednička druženja, u kojima smo opjevavajući svoje sentimente dosezali sâmu rajsku ljepotu Pàrnasa. U takvoj utjelovljenoj ljepoti svetog duha koji opčinjava, što izvire iz srca ne iz žlijezdā, inspiriranoj  na 9-oj multimedijalnoj priredbi u tvom dvoru 16. kolovoza 2019. pod nazivom „Odisej pod murvom“, rodila se pjesma „Nakon mnogih putovanja“.  



NAKON MNOGIH PUTOVANJA


Dragom prijatelju, vrlom kolegi

Tomislavu Marijanu Bilosniću 



Nakon mnogih putovanja 

odricanja i slave

obilazeći svijet:

Španjolsku, Peru, Kubu,

visoke Ande

Maje, Inke, Azteke

ribare iz Kariba

u Zemunuku  – svojoj Itaki

pred kućom „Odisej pod murvom“

sjedi s prijateljima za dugim stolom,

iz pehara pije 

svoje vrhunsko

crno vino i sanja.


Múze Euterpa i Kaliopa

stvaralačkim žarom

smješeći se,

nazdravljaju mu.

On u dosluhu s njima

nadahnjuje se

za bolji svijet  - 

svijet Nobela, bluesa,

ljubavi i sjaja.


Odisej u mislima nosi

sve viđeno –

dragocjeno blago 

transcendentalnog duha.

Nosi istinu

što daje ljepotu

vizionarsko-širokih pogleda.


Odisej sanja

svoju poezis Penelopu,

stvara djela – 

osmišljava kapitalne poeme,

knjiška znanja

očaranih htijenja…  


U Zadru, 16. siječnja 2022.


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.