Kolumne

utorak, 16. kolovoza 2022.

Milan Novak | Dražen Rubić: Susreti (Udruga umjetnika Vjekoslav Majer, Zagreb, 2021.)


piše: Milan Novak

"zbirka misli o sreći"

Draženov smijeh je iskren. Njegove brige, njegov očaj, njegova želja za dobrim su iskreni. Zbirka poezije SUSRETI sastoji se od četiri ciklusa pjesama koje se međusobno nadopunjuju, odn. nadograđuju, stvaraju svojevrsni mentalni luk osjećaja, između davnih i ne tako davnih događaja i pouka ili motivacije koja je, duboko urezana u sjećanje, ostala. Autor se osvrće na prošlost i procjenjuje bol, čežnju i sreću iz vizure sadašnjosti. Ova zbirka poezije, unatoč brojnim dramatičnim slikama u sebi, zbirka je misli o sreći.

U ciklusu IZ DUŠE pamti, oživljava osjećaje i kleše ih u zapise. Da ostanu. Da opet ne zaboravi koliko je vrijedno znati da nisi sam. Da smo svi važni, i oni koji su bili i oni koji će tek doći. Da je ta razlika među njima nevažna.

A svojevrsno proročanstvo proizlazi iz riječi Dražena Rubića. Njegove misli zvuče kao propovijed, kao uvidi vidovnjaka. Kao blještavo svjetlo svjetionika koje upozorava i štiti u isto vrijeme. Nadahnut nekom tajnom spoznaje, u ciklusu ZA OSMIJEH izreče niz životnih istina i uputa. Čitatelj ih lako može prihvatiti kao primjere za sebe. Ali pažljivi čitatelj otkrit će prizvuk, nijansu zajedničku svim tim zrakama. Oni uglavnom svijetle autoru, da mu osvijetle put. Posebno je to vidljivo u pjesmi SMIRAJ koja je, za razliku od mnogih drugih, napisana u prvom licu, što riječima daje još veću snagu. Misli se poput mantre ritmički ponavljaju dopirući do najdubljih slojeva osobnosti: "…// ovdje je MIR… / u čamcu samo Nirvana i ja / ovdje je MIR… / ovdje nema živog nikoga / ovdje je MIR… / odmak od svega s onoga Svijeta / ovdje je MIR… / bez svega što ljubim, bez ičeg´ što mi smeta / ovdje je MIR…"

NIZ KIČMU, naslov trećeg ciklusa, predviđa osjećaje ekstremnog užasa, zbunjenosti. I doista, pjesme u zboru jecaju do ludila. Osobna iskustva besmisla rata, unakažena tijela, bol na koju gaziš svakim korakom. Pjesme o plaču i suzama, o odlascima. O tragovima sjajnih crnih cipela što tiho hodaju od vjenčanja, rođenja, do sprovoda. Emotivni višak sažet u svega nekoliko pjesama. Inspirativno, ali trpko.

U sasvim prirodnom tijeku boja osjećaja se mijenja od boli do odanosti. U želju, u čežnju. SRED SRCA, posljednji ciklus pjesama u zbirci SUSRETI, posvećen je autorovim doživljajima i onim propuštenim prilikama. U oba slučaja ton je ugodan, kreativan. Pjesme su pune udisaja i izdaha, nježnosti i dodira.

Takav dojam ostaje u meni dok zatvaram knjigu. Dražen Rubić ostaje takav. Otvoren za zagrljaje, prijatelj bez suvišnih riječi i nepotrebne pristojnosti. Pošten, čestit.

Kukljica, 28. 7. 2022.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.