Kolumne

utorak, 23. kolovoza 2022.

13. Dani Luke Botića


Na grobu Luke Botića u Đakovu
U četvrtak, 18. kolovoza 2022. godine, u Dvorcu Vitturi, u Kaštel Lukšiću, svečano su otvarani 13. Dani Luke Botića
(Split, 22. I. 1830. – Đakovo22. VIII. 1863.), a nastavljeni su 21. i 22. kolovoza u Đakovu.

U Strossmayerov grad Botić  je prije 170 godina došao na poziv samog biskupa Strossmayera i tu ostao. Ime Luke Botića  sudbonosno je vezano i uz Zadar, gdje je Luka Botić studirao teologiju, koju je u doba narodnog preporoda samovoljno napustio, kako bi, odbijajući prisegu vjernosti austrijskomu caru, radio za narodnu dobrobit, sjedinjenje Dalmacije i sjeverne Hrvatske. 

O Luki Botiću u Zadru i njegovom školovanju na zadarskoj teologiji, kao najzanimljivijem dijelu života ovoga hrvatskog romantičarskog pjesnika i političara, u Kaštelima i Đakovu govorili su izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević, pročelnica Odjela za kroatistiku na Sveučilištu u Zadru i hrvatski književnik Tomislav Marijan Bilosnić.

13. Dani Luke Botića okupili su šezdesetak sudionika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije i Mađarske, u sklopu čega je održano petnaest različitih programa, ponajprije dva okrugla stola na temu „Zadarski studentski dani Luke Botića (1849. - 1851.)“. 

U Đakovu su održani i Pjesnički razgovori u kojima je sudjelovalo više autora novih pjesničkih izdanja, te Pjesničke posvete Luki Botiću, pjesnička čitanja slavonskih autorica i autora zastupljenih u Zborniku Dana Luke Botića. Središnji program 22. kolovoza započeo  je na Gradskom groblju polaganjem vijenaca na grobnicu Luke Botića,  uz govorenje Botićevih stihova i posjetom Spomen-muzeju biskupa Strossmayera, te otvaranjem izložbe Zdravka Ćosića „Mediteranski motivi panonskog slikara“. Predstavljena je i knjiga Božice Brkan „Privremeno neupotrebljivo“. O knjizi je govorio književnik Đuro Vidmarović.

U okviru programa manifestacije 13. Dana Luke Botića, u Đakovu je priređeno i obilježavanje „Životne i književne obljetnice Tomislava Marijana Bilosnića“. Tom prigodom je Bilosnić predstavio svoja „Izabrana djela“, kao i deset svojih izdanja tiskanih djela u ovoj jubilarnoj godini. O Bilosniću su zborili prof. Mirko Ćurić, dopredsjednik Društva hrvatskih književnika i predsjednik DHK Ogranka Slavonsko-baranjsko- srijemskog, izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević, koja je uredila i pripremila Bilosnićeva „Izabrana djela“ te dr. Robert Hajszan Panonski, koji je predstavio i prvi Panonski katalog Panonskog instituta iz Pinkovca u Austriji. Za napomenuti je kako je „Panonski list“ ove godine posvetio cijeli jedan svoj broj Bilosnićevu jubileju, pa je zasebno predstavljen i taj broj, kao i knjiga posvećena Bilosnićevu jubileju „Tigar među koricama knjige“ nedavno objavljena u Rumunjskoj.   

Organizatori 13. Dana Luke Botića su Udruga za revitalizaciju sela OPOR – Botići i Đakovački kulturni krug, suorganizatori Spomen muzej biskupa Josipa Jurja Strossmayera Đakovo, Brodski kulturni krug, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata Subotica, Panonski institut Pinkovac (Austrija), Rock klub King Đakovo i Acumen, Zagreb. Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i medija RH, Osječko-baranjska županija, Grad Đakovo i Grad Kaštela.


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.