Kolumne

petak, 10. lipnja 2022.

Jelana Hrvoj | Martina Frka Milotić: "Pripovjedačica"


Postoje knjige koje volimo, postoje knjige koje pamtimo. A onda su tu knjige koje spajaju ova dva pojma.

Prije godinu dana Martina me pitala bi li htjela ilustrirati njezin roman. Pristala sam bez premišljanja. Ne zato što ju volim i cijenim kao dragu prijateljicu, već zato što znam kako joj um funkcionira i jednako tako znam da ne može iznjedriti ništa manje do li prekrasnog, punog i neokaljanog teksta. Upravo iz tog razloga tada nisam htjela čitati cijeli rukopis jer sam sumnjala da će se dogoditi upravo ono što se dogodilo - kakofona eksplozija mašte.

Ne planiram zadirati u radnju, niti je prepričavati. Na vama je da zavirite unutar korica i dozvolite Danici da vas povede na putovanje kakvo će vam ostati urezano u prama duše.

Roman "Pripovjedačica" maestralna je posveta našim precima, ali i otoku Krku. Kroz vješto, Mitsko pripovijedanje Frka Milotić stvorila je svojevrsno književno stablo vjerovanja naših starih, pa tako kroz roman upoznajemo božanska stvorenja starih Slavena u njihovom neokaljanom obliku. Vješto isprepletena mreža mitoloških bića, provučena kroz prizmu sadašnjice i prošlosti savršen je, i u svojoj formi slojevit, leksikon baštine koji će zadovoljiti svakog ljubitelja slavenske mitologije, ali i zaintrigirati svakoga tko bi volio proširiti znanje o predaji ovog podneblja.

Stilski fluidna, na momente poetična forma, bogato je građena kroz slikovit i tečan način pripovijedanja. Voljela bi, onako laički, napomenuti da je roman "Pripovjedačica" doziran točno onoliko koliko treba biti. Dovoljno opširno kako bi prikazao ljepotu, a dovoljno kratko kako bi zadržao dinamiku. Likovi su živopisni, nabijeni emocijom, a svjetovi toliko lijepo opisani da kroz njih s lakoćom kročimo uz glavne aktere. Ono što me najviše veseli, a imam privilegiju moći istaknuti, je činjenica da je u cijeli roman upijena autoričina ljepota duše.

"Pripovjedačica" je uistinu lijepa književnost koju bi preporučila svima koji cijene ovakvo stvaralaštvo. Posebno ću istaknuti kako će ova knjiga ostaviti trag u vremenu kao opipljiva misao, dar za generacije koje dolaze i smjernica za sve pripovjedače koji se tek trebaju roditi. 

Naklada Fragment 2021.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.