Kolumne

petak, 10. lipnja 2022.

Bilosnićeva „Oda zemuničkom kulturnom pejzažu“


„Oda zemuničkom kulturnom pejzažu“ naslov je nove knjige Tomislava Marijana Bilosnića. knjiga je tiskana dvojezično, na hrvatskom i engleskom jeziku. prijevod na engleski jezik potpisuje Andrea Cetinić, mag. angl. ovo divot izdanje, tiskano u koloru i formatu monografije, kao nakladnik potpisuje Općina Zemunik, dok je urednik Ivica Šarić, dipl. ing. Tomislav Marijan Bilosnić autor je i fotografija tiskanih u monografiji, dok je za naslovnicu izabrana litografija „Gradina“ A. Ulricha Ravensburga, nastala davne 1905. godine.  

”Pejzaž je lice našeg krajolika, a lice je ogledalo njegove duše, složena slika nutrine, svi titraji i sve tajne, arhiva svakoga zapisanog trenutka življenja od prvoga časa nastanka do danas. Zato me kad je riječ o povjesnicama zanima pejzaž (krajolik, krajobraz), samo tlo, zemlja, sve ono što čini jedan prostor, u njegovu sveobuhvatnom, stvarnom, metaforičkom i morfološkome značenju, jer su u njemu, u njegovim zrncima, u putovima, njivama, vinogradima, voćnjacima, šumama i šikarama, vodama i brdima, u toponimima, nazivlju, legendama i pričama, zapretane svekolike njegove tajne; i one zakopane, prekrivene, urušene, sagrađene, ukorijenjene, zasijane, i one što iz pejzaža rastu, vide se i u njemu se skrivaju; u pejzažu su naslijeđene, zaboravljene, pohranjene, tu su njihove duhovne supstance svih povijesnih perioda, flore i faune, i zemlje i duše, slika čovjeka, njegov karakter i narav, njegova priroda, genetika i geneza, sve moguće pamćenje, vrijednosti koje su preoblikovane, naši korijeni, naša unutarnja nužnost, enigma stvaranja; dakle, sve ono što je duh minulih vremena, životi i smrti, radosti i tuge, uspjesi i padovi, uzleti i nesigurnosti, ratnički, ratarski, stočarski i umjetnički, pjesnički, filozofski i vjerski izrazi; i konačno, u konfiguraciji terena, pejzaža, možemo nazrijeti kako sve minule horizonte, cjelokupnu arheološku horizontalu, tako i sve one duhovne vertikale življenja, iskrižane, prekrižene, ili ukrižene sve ritmove i mijene, rušenja i podizanja, sliku trošenja, trajanja, ali i obnavljanja i preobražavanja. jednostavno, pejzaž to smo mi.

U pejzažu naziremo sve ono što je bilo našim preduvjetom, što je uzrokom našeg trajanja i razlog naše budućnosti; u pejzažu se ogleda sve što je u njemu i na njemu i s njime stvoreno, pejzaž je najčistiji, najjasniji, najljepši likovni jezik svega postojećeg, on je tajna svekolike topografije i kronologije“,  piše Bilosnić u uvodu teksta ove knjige.

Tekst  „Oda zemuničkom kulturnom pejzažu“ prvotno je objavljen kao pogovor znanstvenoj monografiji ”Zemnik u prostoru i vremenu”, čiji su urednici prof. dr. sc. Josip Faričić i doc. dr. sc. don Zdenko Dundović, a nakladnici Sveučiliše u Zadru i Općina Zemunik Donji, te Zavod za povijesne znanosti HAZU u Zadru, Župa Marije Kraljice Mira – Kraljice Hrvata u Zemuniku.  

 


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.