Kolumne

utorak, 19. travnja 2022.

Noć knjige u Gradskoj knjižnici Kaštela



Noć knjige u GKK: Predstava za djecu Basne za nas danas

Kao uvod u Noć knjige 2022. Gradska knjižnica Kaštela organizira za svu djecu, roditelje, bake i djedove sjajnu kazališnu predstavu Basne za nas danas Kazališta Prijatelj u četvrtak 21. 4. u 11.00 u Kino dvorani „Sv. Juraj“ u Kaštel Sućurcu.

Predstava Basne za nas danas donosi pet priča inspiriranih Ezopovim i La Fontaineovim basnama. Likovi na sceni ukorijenjeni su u današnji svijet i našu svakodnevicu pa tako dječjoj publici likovi životinja postaju prepoznatljive osobe iz svakodnevnog života.

Riječju, pjesmom, plesom i transformacijama, Hrvoje Zalar i Anja Đurinović na scenu donose niz duhovitih likova koji ujedno zabavljaju publiku, ali imaju i odgojnu funkciju na iznimno nenametljiv način. Glazbu potpisuje Šimun Matišić, tekst pjesama Hrvoje Zalar, scenski pokret Maja Đurinović, kostime Silvija Kragić, dok je plakat oblikovao Martin Zalar.

Predstava je namijenjena djeci od 4 do 12 godina, kao i svim roditeljima, bakama i djedovima te djeci iz dječjih vrtića i nižih razreda osnovne škole.

Ulaz je besplatan.

Noć knjige u GKK – Predstavljanje slikovnice Magična igra / Magia Ludo Darije Budiša

U Dječjem odjelu GKK u Kaštel Starom u petak 22. travnja u 17.30 bit će premijerno predstavljena slikovnica autorice Darije Budiša i ilustratorice Luce Cetinić Magia ludo /Magična igra

Slikovnicu je osmislila te je za nju tekst napisala Darija Budiša, dugogodišnja knjižničarka u OŠ Ostrog u Kaštel Lukšiću gdje je dugi niz godina uspješno vodila grupu mladih šahista. Darija Budiša, suradnica i prijateljica Gradske knjižnice Kaštela u slikovnici je opisala neobičan doživljaj dvoje djece koja u polju ispod velikog hrasta pronalaze zakopanu kamenu šahovsku ploču, a u duplji drveta kutiju sa šahovskim figurama. Čim su je otvorili, figure su „oživjele“ pokazavši im ovu magičnu igru. 

Darija Budiša ističe kako je u njoj odavno niknula ideja o stvaranju slikovnice koja bi potaknula mlađu djecu osnovne škole učenju šaha, koji je “magična igra” jer je dokazano da šah ima mnoge pozitivne učinke na kognitivnom, emocionalnom i socijalnom razvoju djece.

„Kako mlađa djeca vole bajke i priče, osmislila sam zanimljivu šahovsku priču s bajkovitim elementima. Nakon što sam je napisala na hrvatskom jeziku, odlučila sam je prevesti na esperanto kako bih potaknula djecu na istraživanje i učenje esperanta. Mislila sam kako će djeca možda, nakon što pročitaju priču na hrvatskom jeziku i vide tekst na esperantu, upitati što je to esperanto i mogu li ga i oni početi učiti“, kaže Darija Budiša koja bi željela zanimanje za esperanto prenijeti na mlađu populaciju. 

Jezične savjete u prevođenju slikovnice Magična igra na esperanto davao joj je Ivo Osibov, dok je slikovnicu ilustrirala Luca Cetinić, Darijina prijateljica iz Društva, koja se bavi pisanjem poezije i proze te slikanjem. Dvojezičnu slikovnicu Magia ludo/Magična igra odobrila je uprava Društva, a ista je objavljena 2020. godine u nakladništvu DEC-a. 

Slikovnica se može nabaviti upitom na e-mail budisa.darija@gmail.com ili preko Facebook grupe Esperanto societo “Split” – Društvo za esperanto “Split”, a svi zainteresirani slikovnicu mogu posuditi u svim odjelima Gradske knjižnice Kaštela.

Noć knjige u GKK - Premijerno predstavljanje knjige U IME ZA IME Zvjezdane Čagalj

Premijerno predstavljanje knjige poezije Zvjezdane Čagalj U IME ZA IME održat će se u sklopu Noći knjige u petak 22. travnja u 19.00 sati u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela.

Najnoviju knjigu svestrane umjetnice Zvjezdane Čagalj predstavit će akademik i književnik Luko Paljetak kojemu će se pridružiti Silvana Stanić - glumica HNK Split, Marijan Grbavac – glumac dramske udruge Proložac i Jakov Košćina - akademski operni pjevač i glazbenik te ravnateljica GKK Renata Dobrić.

Knjiga je tiskana uz financijsku potporu Grada Kaštela.

O autorici:

Zvjezdana Čagalj rođena je u Splitu, gdje je završila Filozofski fakultet te stekla zvanje nastavnik, a potom i profesor  predškolskog odgoja. Radila je kao odgojiteljica savjetnica u dječjem vrtiću Radost, područni objekt Šareni svijet u Splitu. Trenutno je u mirovini. Najznačajnije nagrade koje je dobila za svoj rad za jesu državna nagrada Ivan Filipović za predškolski odgoj te nagrade Ivan Filipović za životno djelo u području ranog i predškolskog odgoja i naobrazbe. Tu je i nagrada Grada Splita za zaslužnog građanina, također za predškolski odgoj.

Zvjezdanin književni opus broji devetnaest naslova za djecu i  odrasle. Piše na štokavskom i čakavskom jeziku. Dobitnica je prve nagrade za čakavsku poeziju u Mariji Bistrici, a pjesma Dah mora ušla je u tisuću najljepših pjesama svijeta na natječaju Erato. Pjesme joj se nalaze i  u čitankama za osnovnu školu. Svojim umjetničkim angažmanom oplemenjuje svoje Slime, maleno mjesto iz koga potječe, kao i veliki Josip Pupačić, i to autorskim večerima u sklopu kulturnoga ljeta već šestu godinu za redom.

Vrlo važan dio cijeloga pedagoškog i umjetničkog miljea, istkanog u njezinoj duši, Zvjezdana vidi u radu s djecom. Bosonogi hod kroz trnje donio joj je snagu duha i ponos postojanja zbog tolikih generacija kojima je imala priliku cijediti sokove radosti u najosjetljivijem razdoblju življenja, u djetinjstvu.

Noć knjige u GKK - Predstava Veronikin rubac u Kaštel Sućurcu

Višestruko nagrađivana kazališna predstava Veronikin rubac redatelja Marijana Grbavca u izvedbi Dramske udruge Proložac održat će se u nedjelju 24. travnja u 19.30 sati u Kino dvorani „Sv. Juraj“ u Kaštel Sućurcu u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela u sklopu programa Noć knjige 2022.

Veronikin rubac tekst je fra Ante Marića koji na neki način proširuje biblijsku predaju te pokazuje što su mogli osjećati i proživljavati likovi koji se tek usputno spominju u Evanđeljima – Veronika i Šimun Cirenac. Radnja je obogaćena i pričom o djevojčici Ester koja na čudesan način dobiva najljepši dar.

U predstavi glume Antonija Grabovac kao Marija Magdalena, Ana Šerlija – Veronika, Ante Knezović – Šimun Cirenac, Tatjana Meter – Majka Judita, Mila Knezović – Ester, Marijan Grbavac – Petar Apostol i Mladen Tolić kao Ivan Apostol.

Ulaz je besplatan.

Noć knjige u GKK - Predstavljanje knjiga Catastropola i Pula na Pola književnika Ivana Pletikosa


Knjiga kao prostor slobode naslov je književne večeri s književnikom Ivanom Pletikosom, pravnikom i književnikom iz Pule koju Gradska knjižnica Kaštela organizira u ponedjeljak 25. 4. 2022. u 19.30 sati u Nadbiskupskom kaštelu (Biskupova palača, MGK, Gospojska štrada 1) u Kaštel Sućurcu u sklopu ovogodišnje Noći knjige.


Glavni organizatori Noći knjige su ove godine knjižnicama kao temu ponudili pojam sloboda, odnosno knjiga kao prostor slobode. Pozvani smo istražiti pojam slobode u čitavoj lepezi njezinih mogućih značenja i manifestacija (pravo na slobodu samoodređenja, mišljenja, izražavanja, kretanja i u konačnici življenja na način koji odabiremo), i pokazati kako nam knjige pomažu proširiti granice našeg unutarnjeg i vanjskog svijeta, odnosno kako šire prostor slobode u nama.


Kako bismo odgovorili na ova pitanja pomoći će nam gosp. Ivan Pletikos, književnik i pravnik iz Pule, autor knjiga Catastropola i Pula na Pola.


Catastropola – povijesna fikcija o Puli u 13. stoljeću

Roman Catastropola je povijesna fikcija u kojoj glavni junak, došljak u Pulu na prijelazu 13. u 14. stoljeće, pokušava ostvariti svoj život uz mnoštvo društvenih prepreka na koje nailazi. Autor tematizira propast patricijske obitelji Castropola, povijesni gubitak samostalnosti Pule te nove kulturno-društvene pojave koje dolaze rađanjem Novog vijeka. 


Nakladnik: Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika, Pula, 2014.


Pula na Pola – kulturno-povijesni roman o zlu i dobru

Za vrijeme seoske fešte svetog Jeronima, dana 30. rujna 1944. u njegovu rodnu selu Muntiću započinje križni put glavnoga junaka. Nemilosrdna ratna povijest prekida dječakovo djetinjstvo i prisiljen je odrastati u podivljalome vremenu iz kojeg i odrasli traže izlaz. Iz rodnog sela odlazi na školovanje u Pulu, u kojoj ga ratni stroj nemilosrdno otkida od snova i mladosti. Rat ostavlja svoje teške tragove u mladiću koji u Pazinu pokušava školovanjem nadoknaditi propušteno. Iako je Drugi svjetski rat svugdje završio, u Puli još nije, a njegovo ratno znanje još je na cijeni i njegova zamalo izgubljena duša ponovno je na kušnji i u opasnosti. No u svakoj opasnosti raste i spasonosno. Susret s mladim svećenikom svjetlo je u tunelu njegove duše, ali ujedno i križ sudbine. 


Nakladnik: Despot Infinitus d.o.o., Zagreb, 2021.


Srdačan pozdrav,

Renata Dobrić

Ravnateljica GKK

095 300 0031



NOĆ KNJIGE  2022.

GRADSKA KNJIŽNICA KAŠTELA

22. – 25. 4. 2022.

 

Basne za nas danas predstava za djecu Kazališta Prijatelj

Kino dvorana “Sv. Juraj”, Kaštel Sućurac, 21.4. (četvrtak) u 11.00

 

Magična igra premijerno predstavljanje slikovnice Darije Budiša

Dječji odjel GKK - Kaštel Stari, 22.4. (petak) u 17.30

 

 U ime, za ime premijerno predstavljanje knjige Zvjezdane Čagalj

Dvorac Vitturi, Kaštel Lukšić, 22.4. (petak) u 19.00


Veronikin rubac predstava Dramske udruge Proložac

Kino dvorana „Sveti Juraj“, Kaštel Sućurac, 24.4. (nedjelja) u 19.30

 

Knjiga kao prostor slobodeknjiževna večer s književnikom Ivanom Pletikosom

Nadbiskupski kaštel (MGK), Kaštel Sućurac 25.4. (ponedjeljak) u 19.30


Odjel Kaštel Sućurac

22.4. u 19.00 Sveti Jure u stihovima kaštelanskih pjesnika  

23.4. – 1.5. Sv. Jure i zmaj - izložba radova učenika OŠ kneza Mislava

25.4. Čarolija knjižnice - dramska predstava : posjet prvašića iz OŠ kneza Mislava


Odjel Kaštel Gomilica

22.4. u 17.00 Čitamo i ilustriramo stihove Vesne Parun – kreativna radionica

25.4. u 18.00 Kaštelanska baštinska ćakula – čitamo poeziju kaštelanskih autora


Odjel Kaštel Kambelovac

22.4. u 11.00 Čitamo bajke i priče : knjižničarka u gostima : DV Mendula 


Odjel Kaštel Lukšić

22.4..u 11.00 Književni susret s Irenom Grubišić-Čabo : čitanje poezije i izložba fotografija

25.4. u 17.00 Vesna Parun za velike i male : čitanje poezije

25.4. (od 14.00 do 19.00) O lijepa, o draga, o slatka slobodo - biramo najljepši citat/pjesmu 


Odjel Kaštel Stari

22.4. u 17.30 Magična igra : Darija Budiša - predstavljanje autorske slikovnice 

23.4. u 17.00 Čitajmo-pričajmo-crtajmo – radionica u suradnji s DV Žižula

25.4. u 17.30 Pričoljupci u knjižnici – kreativna radionica


Odjel Kaštel Novi

22.04. u 18.30 Digitalna demencija : publicistička tribina

25.04. u 11.00 Sloboda u djelima hrvatskih književnika – GKK i SŠ Braća Radić

25.04. u 11.30 Stota obljetnica rođenja Vesne Parun – GKK i SŠ Braća Radić


Upis po 45,00 kuna za sve nove članove od 22. do 25. 4. 2022. 



Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.