Kolumne

utorak, 19. travnja 2022.

GK Kaštela | Predstavljanje knjiga Catastropola i Pula na Pola književnika Ivana Pletikosa


Knjiga kao prostor slobode
naslov je književne večeri s književnikom Ivanom Pletikosom, pravnikom i književnikom iz Pule koju Gradska knjižnica Kaštela organizira u ponedjeljak 25. 4. 2022. u 19.30 sati u Nadbiskupskom kaštelu (Biskupova palača, MGK, Gospojska štrada 1) u Kaštel Sućurcu u sklopu ovogodišnje Noći knjige.

Glavni organizatori Noći knjige su ove godine knjižnicama kao temu ponudili pojam sloboda, odnosno knjiga kao prostor slobode. Pozvani smo istražiti pojam slobode u čitavoj lepezi njezinih mogućih značenja i manifestacija (pravo na slobodu samoodređenja, mišljenja, izražavanja, kretanja i u konačnici življenja na način koji odabiremo), i pokazati kako nam knjige pomažu proširiti granice našeg unutarnjeg i vanjskog svijeta, odnosno kako šire prostor slobode u nama.

Kako bismo odgovorili na ova pitanja pomoći će nam gosp. Ivan Pletikos, književnik i pravnik iz Pule, autor knjiga Catastropola i Pula na Pola.


Catastropola – povijesna fikcija o Puli u 13. stoljeću

Roman Catastropola je povijesna fikcija u kojoj glavni junak, došljak u Pulu na prijelazu 13. u 14. stoljeće, pokušava ostvariti svoj život uz mnoštvo društvenih prepreka na koje nailazi. Autor tematizira propast patricijske obitelji Castropola, povijesni gubitak samostalnosti Pule te nove kulturno-društvene pojave koje dolaze rađanjem Novog vijeka. 

Nakladnik: Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika, Pula, 2014.


Pula na Pola – kulturno-povijesni roman o zlu i dobru

Za vrijeme seoske fešte svetog Jeronima, dana 30. rujna 1944. u njegovu rodnu selu Muntiću započinje križni put glavnoga junaka. Nemilosrdna ratna povijest prekida dječakovo djetinjstvo i prisiljen je odrastati u podivljalome vremenu iz kojeg i odrasli traže izlaz. Iz rodnog sela odlazi na školovanje u Pulu, u kojoj ga ratni stroj nemilosrdno otkida od snova i mladosti. Rat ostavlja svoje teške tragove u mladiću koji u Pazinu pokušava školovanjem nadoknaditi propušteno. Iako je Drugi svjetski rat svugdje završio, u Puli još nije, a njegovo ratno znanje još je na cijeni i njegova zamalo izgubljena duša ponovno je na kušnji i u opasnosti. No u svakoj opasnosti raste i spasonosno. Susret s mladim svećenikom svjetlo je u tunelu njegove duše, ali ujedno i križ sudbine. 

Nakladnik: Despot Infinitus d.o.o., Zagreb, 2021.

 

Knjiga kao prostor slobode, tj. pravo na slobodu samoodređenja, mišljenja, izražavanja, kretanja i u konačnici življenja na način koji odabiremo - teme su ovogodišnje Noći knjige. Šire li knjige prostor slobode u nama? Mogu li današnji hrvatski književnici slobodno pisati o svim temama? Na ova pitanja pomoći će nam odgovoriti gosp. Ivan Pletikos, književnik i pravnik iz Pule, autor knjiga Catastropola i Pula na Pola. S knjižewvnikom će razgovarati Renata Dobrić, ravnateljica GKK. Vidimo se u ponedjeljak 25. 4. u 19.30 u Kaštel Sućurcu.


Gradska knjižnica Kaštela


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.