Kolumne

subota, 9. travnja 2022.

Milan Pišković | Održana tribina posvećena Vesni Parun



U dvorani zagrebačke Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića u petak je održana tribina posvećena 100. obljetnici rođenja Vesne Parun (10.4. 1922.-25.10.2010.).

Na tribini su o ovoj velikoj hrvatskoj književnici govorili književnik Đuro Vidmarović i novinar i publicist Mladen Pavković, dok su pjesme čitali Kostadinka Velkovska i Zrinko Kapetanić.

Još jednom je istaknut veliki i kvalitetan opus ove književnice, koja je umrla u bolnici u Stubičkim Toplicama, jer se nije imala gdje vratiti. Naime, godinama je živjela na periferiji Grada Zagreba, u općinskom stanu, bez vode i grijanja, a nije mogla plaćati ni stanarinu, pa je završila tako kako je završila.

Đuro Vidmarović je rekao da je ona sama izabrala život pun „bura i vihora“, da je primila brojne nagrade i priznanja, a zadnje, prije smrti, dobila je od hrvatskih branitelja, tim prije što je tada prijateljevala i sa Mladenom Pavkovićem, koji joj je baš u bolnici organizirao i nekoliko tribina.

Pavković se prisjetio da se nije željela vraćati u Zagreb, već da ga je zamolila da organizira i jednu tribinu u Stubičkim Toplicama na kojoj će ona postavljati pitanja posjetiteljima, jer je govorila „nitko ništa ne zna o meni“.

O tome je Pavković snimio i dokumentarni film kojeg su brojni posjetitelji ove tribine također imali prigode vidjeti i iz „prve ruke“ čuti s kakvim se sve nevoljama susretala u životu.

Iznimno je cijenila hrvatske branitelje, naročito one u invalidskim kolicima, jer je i sama godine provela u njima.


„U Domovinskome ratu mi smo se pisci borili perom, a vi puškom“-znala je reći.

Tribinu su zajednički organizirali Udruga hrvatskih branitelja 91. (UHBDR91.) i Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića.


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.