Kolumne

subota, 23. travnja 2022.

Festival hrvatskih pisaca žanrova

C:\Users\Nataša\Documents\PRIVATNO\PROMOCIJA\nove\beletra_logo_trsp.fw_.png

28. svibnja, Zavičajna dvorana,

Ilica 43


Mladi hrvatski pisci, odrasli u doba interneta u obilju literature, svojim romanima pisanim na hrvatskom jeziku sve češće konkuriraju prevedenim ljubavnim i kriminalističkim romanima koji na hrvatsko tržište stižu iz većih književnosti, kao što su američka ili skandinavska. No, dok na društvenim mrežama mladi pisci okupljaju mnoštvo čitatelja koji s nestrpljenjem dočekuju njihove nove romane, u knjižarama ih potiskuju strani naslovi, a mediji im vrlo rijetko posvećuju pažnju, pa široj javnosti ostaju nepoznati i nakon desetak literarnih naslova. Beletra uz grupu nakladnika stoga organizira festival žanrova na kojem će se okupiti najpopularniji mladi hrvatski pisci žanrova i predstaviti javnosti svoje novitete, uz panel o žanrovima hrvatskih pisaca, trenutnom stanju i perspektivama.

Festival traje jedno popodne, a održava se u atraktivnom multifunkcionalnom prostoru u središtu Zagreba. Za to vrijeme na sceni će se prema predviđenom programu izmjenjivati pisci koji će predstavljati svoje novitete i potpisivati knjige, dok će publika moći razgledati i kupovati novitete nakladnika uz prigodne popuste.

Festival prate objave u medijima te na društvenim mrežama pisaca inakladnika koji sudjeluju na festivalu. Uoči festivala svaki od pisaca uprogramu bit će predstavljen intervjuom koji će objaviti medijskipokrovitelj festivala. Festival se prenosi na društvenim mrežama, a post festum objavljuje se osvrt na svako od predstavljanja te izvješće.

Na panelu o žanrovima sudjelovat će jedan od najuglednijih hrvatskih pisaca, poznat po svojim apelima u kojima naglašava da je Hrvatskoj potrebna jača žanrovska scena. Festival hrvatskih pisaca žanrova pokazat će da Hrvatska ima snažnu žanrovsku scenu, koju čine produktivni, marljivi i vrlo čitani pisci.

Sljedeće godine planira se proširenje festivala te raspisivanje natječaja za najbolje rukopise i njihovo objavljivanje.

Nositelj projekta je nakladnik Beletra j.d.o.o. iz Zagreba, a sudjeluju nakladnici iz Splita (Fragment), Zagreba (Innamorata) i okolice (Naklada Cranium).

Program festivala:

12-13 sati – Ljubavni romani - sudjeluju: Lea Brezar, Kate Mitchell, Inna Moore, Stjepo Martinović, Petar Pismestrović, Nataša Turkalj

13-14 – Horor i fantasy - sudjeluju: Jelena Hrvoj, Marina Mađarević, (pozvani - Marko Fančović, Aleksandar Žiljak)

14-15 sati – domjenak 

15-15.45 sati – Kriminalistički romani - sudjeluju: Jan Bolić, Anđelka Kliment, Miro Morović, Zoran Lisjak, Stjepo Martinović

15.45 - 16.15 - kava

16.15-17 – Priručnici - sudjeluju: Jan Bolić, Lea Brezar (pozvani: Sandro Kraljević, Daniela Uzelac, Vedran Sorić, Dalibor Talajić)

17-18 – Panel o domaćim žanrovima u medijskom i literarnom prostoru – sudjeluju svi, završna riječ Kristian Novak 

Moderatorice: Sanja Tatalović, Olga Vujović i Sandra Pocrnić Mlakar


Ciljevi festivala:

  • Upoznavanje pisaca i nakladnika i razmjena iskustava. 

  • Medijsko predstavljanje domaćih pisaca žanrova i priručnika

  • Okupljanje publike domaćih pisaca žanrova i priručnika

  • Afirmiranje kreativnosti i autentičnog pismenog izražavanja na hrvatskom jeziku 

  • Mjesto održavanja festivala: 

  • Dvorana zavičajnih društava, Ilica 43 

  • Vrijeme održavanja festivala: 

  • 28. svibnja, od 12 do 18 sati


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.