Kolumne

subota, 23. travnja 2022.

Vinko Bubić | Barabani i žvrčajke


A bilo bi ih više na radnon stolu didove i stričeve radione par dana prije Uskrsa i nije ih se smilo dirat.Bili bi uvik što ravniji, svi u svežnju vezani sa bakrenon žicon da ih ne diran.Pa bi ih on tribija i dricava i onda skida koru u spiralu od vrja do sve debljeg kraja da bude baš lip ures.

Motorinom bi me poveja na misu,a za te dane ko i ostali zboraši u odijelu bi iša pa bi podilija dobroj dici da tuku o drvene oker klupe na čas da osude Isusa.A imali bi žvrčajke šta bi grebale i rebatile nemilo - šta bi bile manje to bi vatale u vis zvuka, a jače, ka moja bukova, tresle bi svo šimatorje. Bile su raznih vrsta, nijedna ista, od raznih drva. Najglasnija je bila ona šta bi je stavija na drob ili o’ zid crkve pa vrtija. I ova didova bukova šta je napravija u splitskon škveru. Sve bi žvrčajke minjale zvona u preduskrsno vrime. Stariji šta nisu imali barabana i žvrčajki bi šakaman tukli o drvo.

A Bog je u svakon malon ditetu bija. I svin bratimin i cilen puku.

Sitili smo se svojih grija u procesiji oko mista u tišini sa plamon iz bukare odozdan nataknute na šteriku da brani od vitra.Stariji svit bi vika ako bi žvrčali prije negoli bi tribalo, a neki ne bi tili ni da to išta činimo.A oni šta bi se pokvarili, dobili bi šiban da se isprave i budu šta privrženiji Isusu u boli, jer batine kažedu da su izišle iz samega raja.I tako bi utrnule boli u kâdi, a modre tajne rozete bi nas uvele u san.




_________________________________________

baràbān

baràbān m 〈G barabána〉

1.

običaj u Dalmaciji, lupanje šibama ili maslinovim grančicama, te čegrtanje čegrtaljkama o Uskrsu u znak simboličnog protesta protiv Kristove osude i onomatopejskog dočaravanja potresa na Golgoti

2.

naziv za samu čegrtaljku koja se koristi u Velikom Tjednu kada su zvona prigušena


3.

pren. rij. gužva, metež, buka, lupa

zvrčajka

zvrčajka ž 〈D L -jki, G mn -ā/-ī〉

naprava od drva koja se drži u ruci i okretanjem proizvodi zvuk (zvrčanje, čegrtanje); čegrtalo, klepetaljka

Izreka u Vranjicu: šta si se uzvrčija ka zvrčajka

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.