Kolumne

četvrtak, 3. ožujka 2022.

Promocija međunarodnog časopisa Alternator posvećenoga hrvatsko-ukrajinskoj književnoj suradnji

 Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića,

Zagreb, Preradovićeva ulica 5


Utorak, 8. ožujka 2022., u 19:30 sati


Promocija međunarodnog časopisa Alternator posvećenoga 

hrvatsko-ukrajinskoj književnoj suradnji


Nakladnik: Sisačka udruga za promicanje alternativne i urbane kulture


Poštovani,


pozivamo Vas na promociju dvojezičnog, opsežnog dvobroja (330 stranica) međunarodnog časopisa ''Alternator'' za književnost, kulturu i umjetnost posvećenoga hrvatsko-ukrajinskoj književnoj suradnji. Ovo izdanje časopisa financijski su omogućili Veleposlanstvo Ukrajine u Republici Hrvatskoj i Društvo hrvatskih književnika iz svog Fonda za kulturu. 


Na časopisu je kroz godinu i pol radio urednički tim od osam književnika i četrnaest prevoditelja, a sadrži pjesme osamnaest ukrajinskih pjesnika i trinaest prozaika. Spomenut ćemo samo neka imena: Andrej Kurkov, Oleksandr Irvanec, Sergij Žadan, Andrij Bondar, Daria i Jurij Lisenko, Oleksandra Gontar, Jurij Vinničuk, Jurij Izdrik… Svi zastupljeni autori su svoje tekstove ustupili uredništvu bez novčane naknade, na čemu im članovi uredništva još jednom iskazuju beskrajnu zahvalnost!


O časopisu će govoriti Siniša Matasović, glavni i odgovorni urednik, Žarko Jovanovski, zamjenik gl. urednika, dr. sc. Dariya Pavlešen s Katedre za ukrajinski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, članica uredništva i prevoditeljica, ostali članovi uredništva, a putem audio ili video veze će se uključiti i dio autora iz Ukrajine. Nadamo se i dolasku predstavnika Veleposlanstva Ukrajine u RH, ukoliko im to dopuste aktualne obaveze.


Osim prijevodne književnosti, časopis donosi ''Esej o ukrajinskom jeziku'' Jurija Lisenka, intervju s trenutno najprevođenijim ukrajinskim piscem Andrejem Kurkovom, pjesme i kratku prozu sedam autora iz Hrvatske, BiH i Crne Gore, kao i brojne druge zanimljive priloge.


Časopis Alternator izlazi od 2019. godine i ovo je ukupno šesti broj.Siniša Matasović,

glavni i odgovorni urednik


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.