Kolumne

četvrtak, 3. ožujka 2022.

Damir Poša | Trubadur novog doba


Piše Valerio Orlić
Ovih dana u izdanju Hrvatskog književnog društva iz tiska je izašla poetska monografija ‘’Moj ludi plan’’ kantautora Damira Poše, koji svoj stvaralački put i jedinstveni stil gradi preko 40 godina. Uz rijetke naše glazbenike (Dedića, Štulića...) i on je uspio ukoričiti svoje pjesme. 

Kada pogledamo koncept monografije uvidjet ćemo da se cijeli Pošin stvaralački opus našao u njoj. Prvi ciklus sadrži sve njegove uglazbljene pjesme koje je objavio na svojim dosadašnjim (12) studijskim albumima. 

Drugi dio knjige krase pjesme koje je pjesnik zapisivao u trenutku inspiracije i koje imaju sasvim drugčiju strukturu, ne toliko blisku šansoni i ispjevavanju. Tu je pokazao onu dublju poetsku notu. 

Na samom kraju knjige naići ćemo na isječke iz tiska o Pošinim nastupima u Zagrebu, Beču, Korčuli..., te dosta fotografija s njegovih nastupa, ali i iz privatnog života. 

Svojim fanovima autor je odlučio uz monografiju pokloniti i CD pod naslovom ‘’Moj ludi plan još uvijek traje’’., on sadrži 12 pjesama.

Damir Poša prkosi vremenu, on je ‘’Trubadur novog doba’’. Ne prati trendove takozvanih velikih pjesnika i glazbenika, on ne želi po svaku cijenu dosegnuti te visine. Želi ostati svoj, originalan u izrazu i pristupu prema umjetnosti, želi biti neponovljiv u čemu uistinu i uspijeva.

Njegova poezija ima onu jaču stranu, emocionalnu dubinu iz koje crpi svoje izvorište pisanja. Kada pri tome doda glazbu i njom oboji riječi, onda njegove pjesme dobivaju taj jedinstveni prizvuk. Ushit se osjeti u svakom stihu, bol i sreća se miješaju, emocija se preljeva dok pjesnik preslikava svoje unutarnje stanje i slike života. 

Damir Poša svoj umjetnički rad i život, pjesnički je uobličio u ovoj vrijednoj monografiji koja je zasigurno pečat jednog vremena, ali i njegovog istinskog umjetničkog životnog puta. 


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.