Kolumne

petak, 4. ožujka 2016.

Sonja Smolec | Kako objaviti knjigu?


Gotovo svakodnevno možemo na fejsu, nečijem blogu ili po forumima pročitati pitanje:
Kako objaviti knjigu? 
Ja bih se uvijek najprije zapitala – koji su motivi autora koji želi objaviti knjigu? Očekuju li da će preko noći postati poznati i slavni? Hoće li se obogatiti? Možda samo žele imati nekoliko ukoričenih primjeraka svoje poezije, kratkih priča, romana, ili nešto treće, samo za sebe i članove obitelji? Ili - ipak žele ono što pišu podijeliti sa širom čitateljskom publikom.
U ovom, relativno kratkom napisu mnogi će saznati kako mogu objaviti knjigu. Na što treba obratiti pažnju. Čak i onda kad mislimo da smo saznali i naučili kako je objaviti knjigu (ipak) lako, shvatit ćemo da su u tom književno – izdavačkom poslu pred nama zatvorena mnoga vrata iza kojih ne znamo što nas čeka. A čekaju nas mnoga iznenađenja.

Jedna je opcija da se rukopis pošalje tradicionalnim nakladnicima
.
Oni će gotovo redovito odbijati autore za koje prije nisu čuli. Vrlo je teško biti početnik. Ako netko od njih i prihvati knjigu, ponudit će prihod od prodaje od 7 posto, možda i 10 % od prodajne cijene knjige. I to tek kad nakladnik namiri sve svoje troškove. Eh... Ugovor treba jako pažljivo čitati.

Poneki nakladnici ne žele sklopiti ugovor
ukoliko autor ne pristane da nakladnik najprije proda 1000 primjeraka (u ime svojih troškova), i tek nakon 1001 prodanog primjerka autor knjige počinje dobivati autorski honorar. To može biti - nikad. Problemi se javljaju s daljnjom prodajom knjige, ako ime autora nije poznato. U najboljem slučaju prodati će desetak primjeraka bez obzira na to što autor svoju knjigu smatra dobrom, pa i ako je ta knjiga doista dobra.

Izdavači / nakladnici knjiga tiskaju knjige od kojih očekuju dobit
, a dobit se postiže dobrom reklamom. Svaka reklama košta jako, jako puno. Teško da će nakladnik investirati u nekoga nepoznatog toliko puno novaca prije nego je siguran da će na njemu i zaraditi. Najčešće autor knjigu mora sam reklamirati, slati e-mailove prijateljima, oglašavati putem fejsa, a da pritom ništa ne zaradi. Vrlo često mora investirati, odnosno imati dodatan trošak za tiskanje letaka, reklama itd. Ako autor i uspije tiskati /objaviti knjigu, ne može očekivati da će se od nje obogatiti ili postati slavan. Ako se takvo čudo desi, super!  

Od milijuna i milijuna ljudi (da upravo tako), koji pišu, samo rijetki postanu lokalno ili čak i svjetski slavni.
Povremeni bljeskovi trendovskih književnika jednako tako su samo stvar izuzetno dobre reklame i sposobnosti da se čitateljima nametne određena vrsta takozvane “lake” književnosti. Jednako tako, takvi modni trendovi traju najviše godinu ili dvije, onda se pojave drugi. Mladi, neiskusni početnici povode se za takvim temama, ne znaju biti originalni i očekuju da će baš oni biti novo ime na top listi najčitanijih naslova. Malo karikiram ali je to uglavnom TO: "sivih nijansi" ili možda "vampir dolazi u ponoć"? I tome slično.

Problemi ugovora s nekim nakladnicima
su što autora ugovorom vežu na tri ili čak pet ili sedam godina. To znači da za to vrijeme ne može i ne smije knjigu ponuditi nikom drugom, bez obzira je li s postojećim nakladnikom zadovoljan ili nije.

Što se lektora tiče, najveći broj manjih, po meni nekvalitetnih nakladnika kojima je cilj knjigu otisnuti i pokupiti eventualnu zaradu na naivnim početnicima, knjigu ne lektorira
.
U knjigu upišu da je knjiga lektorirana dok je sav tekst prepun pravopisnih i gramatičkih pogrešaka. Neki od takvih nakladnika od autora traže da im preda lektorirani rukopis. Malo tko od njih radi lekturu i korekturu knjige jer lektora treba platiti. Knjigu uobliče na jeftinom papiru i ne ulažu dodatna sredstva kako bi knjiga bila tiskana bez gramatičkih i pravopisnih pogrešaka. Takva knjiga je unaprijed propast za autora. Nakon toga još će mu teže biti objaviti slijedeću knjigu.

Bolji, odnosno kvalitetni izdavači / nakladnici, neće prihvatiti nelektoriran rukopis
.
Kvalitetan lektor naplatit će svoj posao gotovo jednako toliko koliko košta i tisak knjige. Vrlo često, kako poeziji tako i kratkim pričama i romanima, treba i korektura. Sreća vaša ako imate prijatelja ili poznanika koji je kvalificiran da bude lektor pa vam je to voljan napraviti bez naplate.

Postoji mogućnost da autor knjigu tiska u vlastitoj nakladi.
U današnje vrijeme to gotovo svatko može sam, ne mora zbog toga otvarati firmu / obrt, bilo što. Pri tome susrest će se s nekoliko problema. Troškovi, ovisno koliko je rad kvalitetno organiziran i napravljen, mogu biti vrlo veliki. Autor mora naći nekoga tko će mu napraviti kvalitetan prijelom knjige i pripremiti je za tisak, treba ilustratora za naslovnicu (osim ako to ne zna sam napraviti), mora platiti tiskaru (najskuplji dio, dakako) i na kraju - knjigu treba i prodati.

Mnogi su, u silnom zanosu što mogu sami pripremiti knjigu, to sami i napravili, ne poznajući estetska i nakladnička pravila koja određuju pravilan i kvalitetan izgled knjige, i od eventualno potencijalno dobre knjige, napravili katastrofu.

Jedan od načina reklamiranja su promocije knjiga koje jednako tako iziskuju troškove
.
Malo koji nakladnik će troškove promocije platiti umjesto autora. Tek poneki će sami s knjižarama ili školama dogovarati promocije i slati pozivnice. Na onima koje organizira nakladnik, autor u većini slučajeva ne može prodavati svoje primjerke knjiga, tamo ih prodaje nakladnik i on zarađuje. Autoru ostaje da naknadno, na promocijama koje organizira sam, pokuša prodati svoje autorske primjerke ili da ih prodaje prijateljima.

Ako je knjiga kvalitetna i ako je nakladnik na tržištu poznat
,
veća je vjerojatnost da će Ministarstvo kulture otkupiti određeni broj knjiga za potrebe gradskih knjižnica diljem RH. Ukoliko Ministarstvo kulture, prema zaprimljenom sažetom prikazu radnje / sinopsisu, te desetak stranica rukopisa zaključi da je neki rukopis visoko kvalitetan, za njega će osigurati sredstva i time pomoći nakladniku i/ili autoru da knjiga bude objavljena. Ponekad i odjel za kulturu grada (ili Županije) u kojem autor živi, za potrebe svojih škola i njihovih knjižnica otkupljuje određeni broj primjeraka knjiga, i to ne od autora, već opet od nakladnika. Po sadašnjem zakonu, koji je u fazi promjena, potporu za tisak knjiga dobivaju nakladnici. Autori rijetko kada. I tek poneki od njih.

Današnja tehnologija mnogima omogućuje da knjigu objave sami
, bilo u tiskanom bilo u elektronskom obliku. Svaka objavljena knjiga ne znači automatski da se njen autor može, odnosno smije zvati književnikom ili pjesnikom. Nekoliko desetaka ili stotina stranica listova zajedno ukoričenih ne definiraju nekoga kao osobu koja je po vokaciji književnik. Svaki skup riječi napisanih u formi pjesme ne znače da to i je pjesma. Jedino autor, bilo početnik ili onaj s iskustvom, i kao takav prepoznat od šire javnosti koji čitateljima predstavi kvalitetan tekst, može biti tako nazvan.  

Mnogi će sada pitati – pa kako onda da na tržištu ima toliko nekvalitetnih knjiga?
Odgovor je vrlo jednostavan. Mnogi koji pišu pod svaku cijenu žele objaviti knjigu kako bi im ime bilo ovjekovječeno "na papiru". Ili pronalaze onu vrstu nakladnika koji će tiskati sve od reda, bez obzira na kvalitetu. Vrlo često i takve knjige mogu imati grafički kvalitetne i oku ugodne naslovnice. I to je, na žalost, sve.  

Ukoliko autor knjigu tiska u vlastitoj nakladi
i želi da ista bude katalogizirana u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, da ima CIP i ISBN broj, za to će se morati pobrinuti sam. I sam pripremiti svu potrebnu dokumentaciju kako bi mu isti brojevi bili i dodijeljeni. Tada će, jednako tako, na svoj trošak, u NSK morati dostaviti određeni broj (devet) obveznih primjeraka knjige.

Uvjeriti knjižare da je baš vašu knjigu poželjno staviti na neku policu nije jednostavno. Ako knjigu i uzmu u prodaju, pa srećom i prodaju nekoliko primjeraka, na novac se mora čekati mjesecima.

Poželjno je da svatko tko piše, ili misli da ima dara za pisanje, bude član neke od lokalnih književnih udruga
gdje može čitati svoje radove i dobiti kvalitetne i konstruktivne savjete. Mnogi mladi entuzijastični, potencijalni pisci ili pjesnici, kako dobri, tako i oni upitne kvalitete, povode se za pohvalama slatkorječivih prijatelja koji im uvijek govore "ovo je divno i krasno". Takvima ne treba vjerovati baš nikada. Sujeta i prevelika samouvjerenost je najveći neprijatelj svakog autora. Pravi savjet mladom autoru, odnosno svakom početniku bez obzira na godine, može dati samo iskusniji i nepristran autor ili slušatelj. Svakako je vrijedno pokušati slati sinopsise / sažetke prikaza radnje rukopisa, prema pravilima struke, na natječaje koje organiziraju nakladnici ili književne udruge. Desi se da široj javnosti nepoznati autor, na nekom od natječaja, zahvaljujući kvalitetnom rukopisu, osvoji novčanu nagradu i da mu knjiga bude objavljena.  


Moj savjet je – ne objavljivati po forumima i diljem interneta cijele tekstove svojih rukopisa
.
Objavljujte ih jedino ako ste ih registrirali ili ste knjigu već objavili. Čak ni tada, iako su krađa i plagijat tuđeg rada kriminalna radnja, niste u potpunosti zaštićeni. Kradljivaca i plagijatora tekstova ima više nego možete i zamisliti. Kad netko drugi pod svojim imenom objavi vaš rad, možete ili plakati ili se povlačiti po sudu kako bi dokazali da ste autor. Pa iako postoje načini da se autorstvo relativno lako dokaže, to nije tako jeftino.

Jeste li spremni na još troškova?

Mogla bih na ovu temu napisati cijelu knjigu. Sve što sam ovdje napisala nije pisano napamet, napisano je iz vlastitog iskustva.

Za kraj, još jedan veoma važan savjet.
Poštujte tuđe radove
. Ako vam se sviđa nečija pjesma i želite je objaviti na fejsu, na forumu, svojoj osobnoj stranici, obavezno navedite ime autora. Vjerujem da to i vi očekujete od drugih.

I ono najvažnije - Zapamtite: pisanje je umjetnost, tiskanje knjiga je biznis.
Nemojte dozvoliti da se vaše pisanje pretvori isključivo u biznis. Kod kvalitetnih nakladnika je to suprotno – osim biznisa njihov rad je i umjetnost.

1 komentar :

Unknown kaže...

Informativno, iskustveno i uvjerljivo. Bez uljepšavanja. Ne reže mladim ptičima krila nego ih upozorava na zapreke i opsanosti u letu. Bravo.

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.