Kolumne

srijeda, 2. veljače 2022.

Film „Obahajanja Halubajskeh zvončari va korone 2021.“ autoriceTatjane Udović


Description: Description: C:\Users\Tatjana\Desktop\UDRUGA ČA\Udruga Ča\Logo Udruge za kulturu Ča.jpg

Udrugazakulturu "Ča?"  

IBAN: HR1423600001102260006


Film „Obahajanja Halubajskeh zvončari va korone 2021.“
autoriceTatjane Udović

Kako bi obilježila Pust 2022. Udruga za kulturu „Ča?“ je 2. veljače 2022. predstavila novi antropološki film autorice Tatjane Udović mag. cult. pod nazivom „Obahajanja Halubajskeh zvončari va korone 2021.“ Film je promoviran on-line postavljanjem filma na YouTube kanal Udruge.

U ovom antropološkom filmu, koji je nastavak nekolicine filmova nastalih na temelju antropološkog istraživanja autorice Tatjane Udović, prikazana je ritualna praksa Halubajskih zvončara na dan Pusne nedeje 2021. godine. Zvončarska obahajanja su te godine bila specifična i drukčija s obzirom na epidemiološke mjere kojih su se zvončari bili dužni pridržavati. Kulturalne promjene su normalne te su se Halubajski zvončari 2021. godine morali prilagoditi situaciji i epidemiološkim mjerama, što je utjecalo na njihova tradicionalna obahajanja po selima njihovog kraja. Ovaj kratki film, u trajanju od 30 minuta, prikazuje okupljanje zvončara u Marčeljima, selu iz kojeg Halubajski zvončari i potječu, zatim njihovu pripremu i polazak u obilazak svoga kraja. Kroz dijalog sa zvončarima saznajemo do kakvih je promjena došlo u obahajanjima te godine, a što je paralelno i dokumentirano. Video snimke prati popratni tekst koji ističe značenja pojedinih scena i pojašnjava ovu ritualnu praksu. 

Halubajski zvončari su najpoznatiji po nastupima na karnevalima, no njih se ne smije promatrati samo kao turistički proizvod, već je potrebno posegnuti dublje, u samu srž užance – u trodnevno obahajanje Halubajskih zvončara po selima njihova kraja. Snimanjem filma „Obahajanja Halubajskeh zvončari va korone 2021.“ i prikazom zvončarskog ophoda  u skladu s epidemiološkim mjerama na pusnu nedeju 2021. prikaz te „srži“ je djelomično postignut. (Djelomično, jer antropologija nikada ne može prikazati potpunu sliku). Također je prikazana važnost održavanja ove zvončarske tradicije, jer usprkos koroni, zvončari su obilazili svoje krajeve – uz prilagodbu i poštivanje epidemioloških mjera.

Baveći se antropološkim izučavanjem ritualne prakse Halubajskih zvončara pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, na kulturalnim studijima, autorica Tatjana Udović je ustanovila da, iako su Halubajski zvončari zapaženi na karnevalima, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, tek je lokalno stanovništvo upoznato sa zvončarskim ophodima. Stoga je cilj autorice bio, te ophode kao "srž" ritualne prakse, približiti široj javnosti, odnosno javnost upoznati s "obahajanjima" radi promicanja kastafske kulture.

Film „Obahajanja Halubajskeh zvončari va korone 2021.“ možete pogledati na poveznici:


Kontakt Udruge za kulturu „Ča?“: udruga.ca@gmail.com


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.