Kolumne

utorak, 22. veljače 2022.

Proglašeni pobjednici i pobjednice Natječaja za kratku priču za mlade V.B.Z.-a "Sve je lako kad si mlad?"


U utorak, 22. veljače, u V.B.Z.-ovoj knjižari u Z centru u Zagrebu dodijeljene su nagrade Natječaja za kratku priču za mlade "Sve je lako kad si mlad?". Na natječaj, koji je V.B.Z. pokrenuo u prosincu 2021. godine u sklopu projekta „Na margini“ uz potporu programa Kreativna Europa a koji je inspiriran knjigom „Mladima“ norveške autorice Linn Skåber i ilustratorice Lise Aisato, pristigle su čak 83 sjajne priče mladih do 18 godina. 

Žiri, urednica Sandra Ukalović, prevoditeljica i stručna suradnica V.B.Z-a Nikolina Dadić, voditeljica društvenih mreža V.B.Z-a Vedrana Bibić, urednica dječjih knjiga Aleksandra Stella Škec i urednica Koraljka Penavin (predsjednica žirija), u siječnju ove godine odabrao je 15 finalista i finalistkinja te na današnjoj svečanoj dodjeli tri najbolje priče mladih do 14 godina i tri priče mladih od 15 do 18 godina. 

Cilj natječaja bio je potaknuti mlade ne samo na čitanje nego i na pisanje, a želja je da se natječaj nastavi i u narednim godinama. Najmlađi sudionici natječaja imaju deset godina, a najstariji osamnaest; rukopisi su pristigli iz cijele Hrvatske, ali i iz susjedne BiH. Za velik odaziv umnogome su zaslužni iznimno angažirani profesori hrvatskog jezika u pojedinim školama, koji su učenike motivirali i ohrabrili ih da nam pošalju svoje priče.

Pokazalo se da su mladi autori i autorice uistinu zanimljivi i maštoviti i da im ne nedostaje tema o kojima bi pisali. Bavili su se tako svime što muči njihovu generaciju: sveprisutnom pandemijom koronavirusa koja najviše pogađa upravo njih; školom; odnosima s prijateljima, braćom i sestrama, roditeljima; pisali su kako je to kad si drukčiji od drugih, bilo je tu i crtica iz svakodnevnog obiteljskog i društvenog života, ali i njihovih iznimno zrelih razmišljanja o životu, odrastanju, budućnosti, težnjama…
 
U kategoriji do 14 godina tri najbolje priče po mišljenju žirija su:
  1. Roko Juretić, „Šoping groznica“
  2. Marina Gvozdenović, „Zelena vrata“
  3. Tara Pia Zekić, „Muke po posljednjem tjednu 1. polugodišta školske godine 2021./2022.“
 
U kategoriji od 15 do 18 godina dobitnice i dobitnik su:
  1. Anđela Zrnić, „Sve ja lako kad si mlad“
  2. Lara Vidušek, „Krila“
  3. Fabijan Vođinac, „Nježno klupko jednog djetinjstva…“
 
Nagrade dobitnicima osigurao je V.B.Z. i tvrtka Eurotrade.
U nastavku donosimo obrazloženja žirija za pobjedničke priče.
  
Pobjedničke priče bit će dostupne na portalu Booksa.hr i na web stranici vbz.hr.
Čestitamo dobitnicima i zahvaljujemo svima na sudjelovanju.
 
V.B.Z.
 

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.