Kolumne

utorak, 18. siječnja 2022.

V.B.Z. pokreće natječaj kratke priče za mlade do 18 godina s temom: Sve je lako kad si mlad?ladost je uzbudljiva, lijepa i zabavna, no katkad zna biti teška i ćudljiva. To je prijelomno životno razdoblje. Nalazite se na razmeđu djetinjstva i odrasle dobi. Zajedno s drugima, a opet sami. Roditelji stoje sa strane i ne shvaćaju ništa ma koliko se trudili. Norveška spisateljica i glumica Linn Skåber razgovarala je s mladima o životu, prištićima, osjećajima, miru, čežnji… Prikupljene materijale iskoristila je za pisanje malih tekstova o velikim temama – iz perspektive mladih.

Inspirirani tom odličnom knjigom autorice Linn Skåber i ilustratorice Lise Aisato „Mladima“, koju smo upravo objavili u biblioteci Na margini pod pokroviteljstvom programa Kreativna Europa Europske unije, odlučili smo pokrenuti literarni natječaj za mlade do 18 godina – Sve je lako kad si mlad?

* * *

Hej ti, pozivamo te da nam pošalješ svoje priče, raspišeš se o temama koje danas muče mlade, o čemu sanjare, što ih ljuti i inspirira, što ih živcira? Vrijeme je da mladi dobiju prostor i da nam sami odgovore na ova pitanja – ako voliš pisati i želiš svoje misli pretočiti u kratku priču, bilo da je riječ o crtici iz tvog života, života tvog prijatelj ili člana obitelji ili je riječ o fiktivnoj priči, reci nam kako je to biti mlad/mlada u ovim neobičnim, pandemijskim godinama. Zabrinjavaju li te klimatske promjene? Imaš li TikTok? Čime se želiš baviti kad odrasteš? Temu shvati onoliko široko koliko želiš, a mi se veselimo tvojoj priči!
Naš žiri marljivo će i savjesno odraditi svoj posao, a najbolje priče očekuju zanimljive i vrijedne nagrade. Želimo ti dobre priče!

* * *

Uvjeti natječaja:

priče se pišu samo na hrvatskom jeziku
možeš prijaviti samo jednu priču
prihvaćaju se samo prethodno neobjavljene priče
priče duljinom ne smiju imati više od 4000 znakova s razmacima
pošalji nam i svoju kratku biografiju
priče trebaju biti napisane na računalu i spremljene u formatu .doc ili .docx (Arial; veličina slova 12 točaka, prored 1.5)
priče se šalju isključivo na e-mail vbzurednistvo@vbz.hr uz obaveznu naznaku – Za V.B.Z-ov natječaj Sve je lako kad si mlad?
uz priču je potrebno poslati privolu o zaštiti osobnih podataka koja se nalazi ovdje
drugačije poslani radovi neće biti uzeti na razmatranje
natječaj je javan.

Natječaj je otvoren od 10. prosinca do 31. siječnja u 23:59 sati. Radovi pristigli nakon navedenog roka neće se uzeti na razmatranje.

Priče će ocjenjivati žiri u sljedećem sastavu: urednica Sandra Ukalović, prevoditeljica i stručna suradnica V.B.Z-a Nikolina Dadić, voditeljica društvenih mreža V.B.Z-a Vedrana Bibić, urednica dječjih knjiga Aleksandra Stella Škec i urednica Koraljka Penavin kao predsjednica žirija.

Deset priča koje ulaze u uži izbor za nagrade objavit ćemo u nedjelju 07. veljače na mrežnoj stranici V.B.Z-a, a tri najbolje priče objavit ćemo u ponedjeljak 15. veljače na svečanom proglašenju u V.B.Z-ovoj knjižari u Zagrebu. Autore/autorice tri najbolje priče (osim vječne slave) očekuju i boooogati pokloni te paketi iznenađenja.

Veselimo se vašim pričama!Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.