Kolumne

utorak, 18. siječnja 2022.

U Salamanci proslavljen Bilosnićev rođendan


Na poznatom španjolskom književnom portalu Crear en Salamanca kojeg uređuje pjesnik i umjetnički fotograf José Amador Martín Sánchez, a praćenom i čitanom u cijelom hispanskome svijetu, na rođendan Tomislava Marijana Bilosnića (18. siječnja 2022,) objavljene su njegove pjesme iz zbirke „Havana blues“ nagrađene uglednom pjesničkom Nagradom Antun Branko Šimić. Uz pjesme objavljena je i kraća Bilosnićeva biografija.

Pjesme je svojim prigodnim tekstom „Proslava mog prijatelja Tigra“ popratio peruansko-španjolski pjesnik, akademik, profesor na Sveučilištu u Salamanci Alfredo Pérez Alencart, nazivajući tom prigodom Bilosnića „čovjekom čiji život potpunom egzistencijom odiše poezijom“. Dotičući se Bilosnićevih zbirki „Tigar i „Afrika“ objavljenih u Salamanci, u Španjoskoj, Alencart ih uspoređuje s pjesmama u zbirci „Havana blues“, gdje pjesnik pjeva o hispanskoj Americi.

Pjesme na španjolski prevela je dr. sc. Željka Lovrenčić, a cijeli je prilog popraćen fotografijama Bilosnićevog boravka na Kubi.


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.