Kolumne

nedjelja, 5. prosinca 2021.

Udruga za razvoj kulture mladih "Kulturni front"



PANEL-DISKUSIJA „PISCI U DRUŠTVU“

Književni prosinac u Opatiji

UTORAK, 7. PROSINCA 2021. U 18:00, KAVANA CONTINENTAL

Kakav je položaj pisaca u društvu, mogu li svojim djelovanjem utjecati na društvene promjene, te kakve je percepcija pisaca i književnosti danas? Što od njih očekujemo, s kojim problemima se susreću u svom stvaralaštvu, te kako izgleda budućnost književnosti? To su samo neka od pitanja na koja će pokušati odgovoriti Evelina Rudan, višestruko nagrađivana književnica i sveučilišna profesorica; Davor Mandić, književnik, pjesnik i novinar, te Davor Grgurić, književnik, radijski novinar i predsjednik riječkog ogranka Društva hrvatskih književnika.

Panel-diskusija održava se u sklopu projekta Opatija Coffeehouse Debates koji se već niz godina bavi promicanjem deliberativne građanske kulture i kritičkog mišljenja. Organizatori iz Udruge "Kulturni front", Filozofskog fakulteta u Rijeci i Amadria park hotela pozivaju sve zainteresirane da se pridruže raspravi u ugodnoj atmosferi Kavane Continental, te da se uz čaj, kavu ili kuhano vino posvete zanimljivim umjetničkim temama. Za sve koji ne budu u mogućnosti doći, bit će osiguran i live-stream kojemu će se moći pristupiti s društvenih mreža projekta Opatija Coffeehouse Debate



 


PREDSTAVLJANJE KNJIGE FITNESS I NAPOLITANKE MATEJE KLEMENČIĆ

PETAK, 10. PROSINCA 2021. U 18:00, UDRUGA KULTURNI FRONT, M. TITA 42

Fitness i napolitanke mlade autorice Mateje Klemenčić autobiografska je knjiga koja potiče zdrav odnos prema hrani i vježbanju, prihvaćanje vlastitog tijela te razvijanje ljubavi prema sebi nezavisno o vanjskom izgledu. Autorica u njoj progovara o svom osobnom iskustvu borbe s poremećajem u prehrani te nastoji pomoći svima koji se nalaze u sličnoj situaciji. Njezina je knjiga nastala s namjerom da svojim iskustvom i uvidima potakne druge da svoje tijelo prestanu doživljavati kao izvor srama, nezadovoljstva i neispunjenih očekivanja te da fokus preusmjere na vrijednosti koje nisu povezane s tjelesnim karakteristikama i tipiziranim standardima ljepote.

 

Knjiga Fitness i napolitanke izašla je na jesen 2021. u nakladi Alegria knjige. Uz Mateju Klemenčić, predstavit će je i suradnice Barbara Tolić i Željka Jeličanin, autorice popularnog bloga Književne kritičarije te voditeljice edukativne online platforme Hrvatski za svaku upotrebu

 

Promocija će se održati u Udruzi za razvoj kulture mladih Kulturni front (Maršala Tita 42, Opatija). Za ulazak u prostor udruge potrebno je predočiti Covid potvrdu te se u zatvorenom prostoru preporuča nošenje maski. Za one koji nisu u mogućnosti prisustvovati uživo, predstavljanje će se prenositi putem live-streama na Youtube kanalu i društvenim mrežama udruge Kulturni front.  

 

PREDSTAVLJANJE SLIKOVNICE GRICKONJA UŽASA

UTORAK, 14. PROSINCA 2021. U 18:00, UDRUGA KULTURNI FRONT, M. TITA 42

 

U sklopu kreativne večeri za djecu u Kulturnom će frontu biti predstavljena slikovnica Grickonja užasa. Ova duhovita pripovijest o čupavom vanzemaljcu, sladokuscu Grickonji, koji u noćnoj pustolovini upoznaje svijet zemaljskih kolača, priča o negativnim posljedicama neumjerenog uživanja u slasticama, ali i važnosti solidarnosti i međusobnog pomaganja.

Autor priče je nagrađivani riječki pisac Zoran Krušvar, a ilustrirala ju je Ivana Babić, studentica diplomskog studija vizualnih komunikacija i grafičkog dizajna. Izdavač slikovnice je Hangar 7 iz Zagreba.

Čitanje slikovnice bit će popraćeno kreativnom radionicom u kojoj će djeca, nadahnuta pričom koju su čula osmisliti svoju vlastitu priču i izraditi taktilnu slikovnicu. Mole se roditelji da ponesu svoje Covid potvrde.



PREDSTAVLJANJE ZBIRKE PRIČA DECAMERON 2020

UTORAK, 21. PROSINCA 2021. U 18:00, UDRUGA KULTURNI FRONT, M. TITA 42

 

Nakon što je prethodne godine niz autorica i autora iz cijele Hrvatske sudjelovao u online književnom događanju Decameron 2020 – priče iz karantene, ove je zime popularna zbirka priča dospjela u tisak. Inicijativu su pokrenule književnice Vesna Kurilić, Antonija Mežnarić i Ana Cerovac, a nakon što je knjiga izašla u elektroničkom obliku, došlo je i do tiskanog izdanja. Riječ je o prvoj publikaciji u nakladi Udruge Kulturni front koja će biti predstavljena u druženju s autorima. Zbirka se sastoji od 52 priče, pisane na različite preporučene teme poput: „Ljubav u doba korone, U svemiru nitko ne čuje kad kašlješ, Junaci našeg doba, Vidanje i vidarsko prigovaranje“ te je obuhvatila autentično umjetničko iskustvo iz vremena pandemije.



Udruga Kulturni front bavi se organiziranjem raznih kulturnih sadržaja za mlade, ali i širu publiku s područja Opatije, Rijeke i okolice. Njezini najpoznatiji projekti su panel diskusije i predavanja mladih znanstvenika u sklopu Opatija Coffeehouse Debates, programi za djecu i mlade, te popularni festival fantastike i znanstvene fantastike Liburnicon.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.