Kolumne

nedjelja, 5. prosinca 2021.

Lea Brezar | Promocija romana "Godina štakora"

 

Tinejdžeri, sloboda i autentičnost u kriznoj godini Štakora 

Reakcija odraslih tinejdžere je pogodila više nego stvarna opasnost od epidemije, poruka je romana „Godina Štakora“ koju je u Egoistu u Cvjetnom naselju predstavila autorica Lea Brezar u pratnji profesorice hrvatskog Vanje Dojkić i urednice Sandre Pocrnić Mlakar. Preko Zooma na promociji je sudjelovala i recenzentica Marina Mađarević koja se javila iz Virovitice. Najstvarniji lik romana„Godina Štakora“ je tinejdžerica Ira, koja do kraja romana odrasta. Irin odnos s majkom i profesoricom psihologije pokazuje kako su mladi doživjeli epidemiju u 2020., godini te kako doživljavaju odrasle oko sebe. Odrasli pak nisu preuzeli odgovornost, već su prije pokazali svoje slabosti, složile su se profesorice Vanja Dojkić i Marina Mađarević. 

„Godina Štakora“ roman je o 2020. godini i o šest protagonista koji u kriznoj godini trebaju, svatko na svoj način, riješiti svoju životnu krizu. Ključno je pitanje slobode na koju se, kako je primijetila Lea Brezar, pozivaju protivnici protuepidemijskih mjera, iako u uređenom društvu sloboda zapravo ne postoji. Poslušnost je nužna kako bi društvo funkcioniralo, ali u tom okviru između željene slobode i nužne poslušnosti postoji prostor koji možemo iskoristiti za sebe i u njemu naći mir. Erotika je prostor slobode i zato je važna u romanu kao putokaz prema iskrenim osjećajima i autentičnosti.  

U svom romanu Lea Brezar podsjeća na važnu dimenziju vremena, koja se u krizi često gubi iz fokusa. Dvanaest godina kasnije, u sljedećoj godini Štakora, 2032. godini, susrećemo likove u novim okolnostima, koje pokazuju kako su riješili svoje krize u 2020. godini. 

Na pitanje tko je bio inspiracija za lik korumpiranog i promiskuitetnog bankara Bernarda, autorica Lea Brezar odgovorila je da je Bernard slika Hrvatske danas i odraz pogrešnih vrijednosti – površan, ubrzan i promiskuitetan, naizgled jak, a u suštini labilan. Bernardovo ponašanje donekle ima opravdanje, ali njegov je razotkriveni krimen preozbiljan da bi prošao bez posljedica i mora u zatvor koji za njega znači katarzu. 

Vanja Dojkić istaknula je ilustraciju štakora na naslovnici koju je nacrtala njezina učenica Mia Brezar. Na naslovnici su i prepoznatljive zagrebačke Rakete, tri zgrade na Vrbiku u kojima se odvija drama. Zbog Zagreba i zagrebačkog motiva na naslovnici, knjigu je zatražio i Zavičajni odjel Knjižnica grada Zagreba. 

Budući da je „Godina Štakora“ četvrti roman Lee Brezar, pitanje za sudionice promocije bilo je koji im se roman Lee Brezar najviše sviđa i primjećuju li poveznicu među njima. Marina Mađarević izjavila je kako ju je Lea Brezar osvojila već svojim prvim romanom „Superjunakinje“, dok je Vanja Dojkić spomenula „Ogledala“, koji joj je drag jer prikazuje jednostavan, stvaran život. Kako je rekla Lea Brezar, njezin motiv za pisanje je pronalaženje načina na koje možemo mijenjati stare paradigme koje sputavaju rast. 

Lea Brezar direktorica je marketinške agencije Dharmedia i suosnivačica Epohe, privatne gimnazije i osnovne škole s programom temeljenim na waldorfskoj metodologiji. Bavi se organizacijskom psihologijom i dosad je objavila trinaest knjiga među kojima su zbirke poezije, proza i priručnici. 

Sandra Pocrnić Mlakar 

Snimio Slaviša Brezar

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.