Kolumne

utorak, 14. prosinca 2021.

Priča o kotaču Male scene na kineskome nagrađena u Kini!



Predstava Priča o kotaču, druga u ciklusu predstava Priča o… koja je svoju praizvedbu doživjela 2003. godine, prošlog je vikenda izvedena čak pet puta na 7. Silk Road International Arts Festivalu u Xi'anu, u Kini, a na kraju je festivala i nagrađena!

I ovu, kao i prvu izvedbu prije 18 godina, odigrala je Vitomira Lončar, ali ovaj put na kineskom jeziku!

Pripreme za ovaj veliki poduhvat započele su prije više od šest mjeseci kada su Mala scena iz Zagreba i kazalište ZhongBeiYuan iz Xi'ana odlučili zajedničkim snagama postaviti na scenu našu slavnu predstavu.

Premda je zbog kineskog jezika i njegovih specifičnosti ovaj projekt bio iznimno zahtjevan, predstava je postigla nevjerojatan uspjeh. Kineska djeca s oduševljenjem su prigrlila naše kotače, a ulaznicu više bilo je nemoguće dobiti.

Povodom ovoga novog velikog uspjeha Male scene Vitomira Lončar nam je rekla: Ne sjećam se kada sam toliko truda, vremena i energije utrošila u neku kazališnu predstavu kao što je bilo s Kotačem na kineskom jeziku. Doslovno svaki dan tijekom šest mjeseci bio je ispunjen učenjem kako bih mogla izići pred kinesku publiku. Igrala sam ovu predstavu i na talijanskome i na hrvatskome, ali igranje na kineskome neusporediv je napor, kao što je i radost zbog postignuta rezultata i nagrada dobivena na ovom festivalu – neusporediva.

Na festivalu su izvedeni programi iz čak 21 zemlje i regije, 40 naslova (od kojih su neki izvedeni i više puta), koncerata, izložaba, događanja posjetilo je od 1. do 6. prosinca online i offline više od 13 milijuna ljudi, a na kraju festivala dodijeljeno je šest nagrada. Pet nagrada otišlo je kineskim kompanijama, a šesta, i jedina nagrada koja je otišla u inozemstvo, pripala je Maloj sceni i Hrvatskoj!

Svečana dodjela održana je u ponedjeljak 6. prosinca, na 32. rođendan kazališta Mala scena, što je ovoj nagradi dalo i poseban sjaj.

Priča o kotaču nastajala je u procesu, a u njoj su sudjelovali autori teksta Ivica Šimić i Marijana Nola, režiju zajednički potpisuju Ivana Peroš i Ivica Šimić, a sve kotače u izvornoj predstavi izradila je Dunja Niemčić.

Tijekom svog života predstava je igrana na hrvatskom i talijanskom jeziku, a sada je započela i svoj kineski život.

Koprodukciju između Male scene i ZhongbeiYuan kazališta iz Kine poduprlo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske na čemu zahvaljujemo.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.