Kolumne

ponedjeljak, 6. prosinca 2021.

Nagrada „KONJANIK“ pripala pjesmi "Vitiznanski teštamentum" pjesnika Gorana Gatalice


Na 3. festivalu poezije "Ban Josip Jelačić" održanome u Zaprešiću 5.12.2021. dodijeljena je književniku Goranu Gatalici Nagrada "KONJANIK" za kajkavsku pjesmu "Vitiznanski teštamentum". Na natječaju je sudjelovalo 100 hrvatskih autora s tristotinjak pjesama. Žiri festivala su činili članovi Vedran Iskra, Aleksandra Žmak, profesori književnosti i literarni stvaraoci te pjesnikinja Monika Herceg.

Publika, a i sami sudionici, mogli su uživati u događaju koji je na sasvim specifičan način predstavio djelo možda najpoznatije hrvatske javne osobe iz prošlosti. Ipak, lik bana Jelačića nedovoljno je poznat našoj javnosti. Stjecajem povijesnih okolnosti on je bio vojskovođa i državnik, no u svojoj nutrini bio je tanane duše, vrstan lirik, kulturni poslenik, erudita i borac za opće dobro (ukinuo je, između ostalog, kmetstvo). Uostalom, Petar Preradović kazao je, da Jelačić nije bio ban, bio bi vodeći pjesnik Hrvatskog narodnog preporoda.

Naziv Festivala i nagrada „KONJANIK“ smišljeni su potez organizatora, Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić, da brendiraju svoj mladi grad u kojem je Jelačić živio i bio sahranjen. Međutim, prava intencija osnivanja ovog festivala bila je afirmacija i slavljenje poezije. Ovogodišnja tema Festivala je bila "Poezija kao lijek".

2 komentara :

Komentar na objavu kaže...

Vaša objava je hvale vrijedna no bilo bi zgodno da navedete i to da je festival inicijalno djelo autorskog dvojca, Višnje Goljački i Zdravka Fundaka a uciliste nosi samo produkciju. To se vjerujem nije moglo čuti na ovogodisnjem festivalu a nit pak je realiziran u skladu s osnovnim idejama i koncepcijom koju je kao "mladi festival" trebao tek afirmirati buduci da je bivsa ravnateljica i jedna od autora nazalost početkom godine preminula a Fundak nije niti kontaktiran o ovogodisnjem odrzavanju. Slika drustva i danasnjice?..ili necije osobne kulture kojoj je namjera presutjeti stvaralacki talenat bivse ravnateljice koja je toj kulturnoj ustanovi dala neizbrisiv pečat. S postovanjem! Zdravko Fundak

Sonja Smolec kaže...

Zahvaljujemo na konstruktivnom komentaru. Sve primjedbe i savjete možete uputiti autoru teksta Goranu Gatalici.

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.