Kolumne

četvrtak, 28. listopada 2021.

Tomislav Marijan Bilosnić | Rijeka Tormes iz dnevne sobe Jacquelineina stana, u Tejaresu

U spomen na Jacqueline Alencar

Jacqueline Alencar

Jacqueline Alencar, bolivijsko-španjolska pjesnikinja, koja je živjela u Salamanci u Španjolskoj, sa svojim suprugom akademikom, sveučilišnim profesorom, peruansko-španjolskim pjesnikom Alfredom Pérezom Alencartom, a s kojima me veže duboko prijateljstvo, umrla je 24. lipnja 2021. godine u „glavnom gradu Tormesu“, kako se popularno zove jedno od današnjih predgrađa Salamance, koje je neizmjerno voljela. 

Jacqueline je bila ekonomistica, spisateljica, urednica Trilce Ediciones, direktorica časopisa Sembradoras, fotografkinja, ali i profesorica na Sveučilištu u Salamanci. Svi je znamo kao tihu i zatajnu osobu, koja je uvijek željela ostati u drugom planu, što je u očima i shvaćanju prijatelja, kolega i suradnika učinilo mnogo većom. Kao književnica surađivala je u raznim španjolskim i uopće hispanskim časopisima i novinama. Njeni radovi posvećeni su mnogim uglednim španjolskim književnicima, dok je posebno bila sklona  Miguelu de Unamunu, baskijsko-španjolskom pjesniku, novelisti i filozofu. Lijevo: Zagrlljaj s Alencartom, Jacqueline, uvijek u našoj blizini

Kao i mnogi koju su je poznavali, susretali i družili se s njom, ili čitali njezine tekstove, divio sam se Jacquelini i kao osobi i kao umjetnici, poglavito njezinu odnosu prema suprugu i pjesniku Alfredu, kao i sinu Joséu odgojenom u istom umjetničkom duhu. Pamtim je i kao urednicu mojih knjiga pjesama El tigre i África, prevedenih i objavljenih u izdanju Trilce Ediciones na španjolski jezik (u prijevodu dr. sc. Željke Lovrenčić), i ostajem joj vječno zahvalan. U to ime nastao je i ciklus pjesama posvećenih blaženoj Jacqueline Alencar, kojoj je „Krist uvijek obilježavao njezin put“.

Lijevo: T.M. Bilosnić čita pjesme za Jacqueline i Alencarta

 Na večeri poslije promocije Tigra, 2015.




Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.