Kolumne

ponedjeljak, 11. listopada 2021.

Književni petak, Suvremeni imperativ ljepote, Gradska knjižnica, Starčevićev trg 6, 15. X. u 20 sati


Suvremeni imperativ ljepote

Od grčkih se izvora pojam lijepoga vezivao uz smisao kozmosa koji je podrazumijevao harmoniju (kozmos je skladno uređen), pa riječ "kozmetika" danas označava radnje dovođenja lica i tijela u skladnu formu, nasuprot viškovima i nepravilnostima (deformacijama, asimetrijama, disproporcionalnostima). S druge strane, u pojedinim se umjetničkim pokretima modernizma razvila afirmacija "ružnoga" kao protesta kozmičkoj ljepoti, odnosno umjetnost je izražavala važnost upravo tih "viškova" i "nepravilnosti" koji odstupaju od kanona ljepote, a u kojima se događa smisao umjetnosti kao emancipacijskog zahtjeva za autentičnošću.

Na tribini će biti zastupljeni različiti pogledi na transformaciju mišljenja lijepoga danas, a sudionici će raspravljati na koje se sve načine imperativ ljepote reflektira u umjetnosti i estetskoj medicini. (G. S.)

Sudionici: Željana Bolanča, Frano Dulibić
Urednik i voditelj Književnog petka: Goran Sunajko

Prijave za dolazak u knjižnicu na: https://tinyurl.com/44jw24nx do popunjenja mjesta. Događaj će se prenositi i putem interneta - Youtube kanala Knjižnica grada Zagreba: https://www.youtube.com/user/KnjizniceZagreba.

Događaj se organizira u skladu s epidemiološkim mjerama.

Veselimo se vašem dolasku ili praćenju!

Srdačan pozdrav,

Uredništvo Književnog petka
Gradska knjižnica
Knjižnice grada Zagreba
Starčevićev trg 6
10000 Zagreb

tel: 01/4694-327

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.