Kolumne

srijeda, 16. lipnja 2021.

77. Poezija u dvorištu


vrijeme: 17.06.2021.
mjesto: Zagreb

Pjesnička tribina 'Poezija u dvorištu' još jednom se održava u gostima, u Čitaonici i Galeriji VN u Ilici 163, prije ljetne stanke. Gošće su 17. lipnja ovogodišnje dobitnice nagrada manifestacije Goranovo proljeće: Evelina Rudan, dobitnica nagrade Ivan Goran Kovačić za knjigu 'Smiljko i ja si mahnemo' i Vida Sever, dobitnica nagrade Goran za mlade pjesnike za rukopis radnog naslova 'Suho mjesto'.

Nagrada Ivan Goran Kovačić koju je dobila Evelina Rudan, dodjeljuje se za najbolju izvornu pjesničku zbirku tiskanu u dvogodišnjem razdoblju čije su prvo izdanje objavili nakladnici registrirani u Republici Hrvatskoj i koja nije posredovana prijevodom. Dodjeljuje se bijenalno, naizmjenično s nagradom Goranov vijenac za izniman doprinos hrvatskoj poeziji. Prema riječima žirija, Smiljko i ja si mahnemo knjiga je u kojoj se isprepliću jezična
istančanost i zaigranost imaginacije, zavodljiva naracija i lirska neposrednost, dok su prepoznatljiva obilježja pjesnikinjinog stila ovdje izdignuta na novu razinu; njezin govor dobio je na zamahu i lakoći – što zbog specifične kompozicije rukopisa, što zbog njegove provodne teme, a šarmu knjige zasigurno pridonosi i jezični medij – istarska čakavica.

Nagrada Goran za mlade pjesnike dodjeljuje se za najbolji rukopis autora/ice do tridesete
godine života, koji prethodno nije objavio/la pjesničku knjigu. Utemeljena je 1977. godine.
Dodjeljuje se jednom godišnje, na temelju anonimnog natječaja. Suho mjesto prema riječima žirija, „knjiga je obraćanja i pokušaja susreta sa smislom, jasnoćom i novim, promijenjenim poretkom“.


Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.