Kolumne

petak, 14. svibnja 2021.

Objavljen natječaj za najbolje knjižare u Hrvatskoj

 

prijava: 12.06.2021.

S ciljem podrške knjižarskoj mreži cijele Hrvatske, Ministarstvo kulture i medija u suradnji sa Zajednicom nakladnika i knjižara HGK, u Godini čitanja prvi put raspisuje Javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama u Republici Hrvatskoj.

Knjižare su oduvijek bile ključna mjesta kulture, svojevrsni mali kulturni centri, okupljališta ljubitelja knjiga. Vremena se mijenjaju, pa tako i prakse kupovine knjiga dobivaju nove dimenzije koje su sa sobom donijele i ekonomske posljedice. Vrednovanjem i isticanjem najboljih knjižara, kako samostalnih, tako i onih u sklopu knjižarskih lanaca te antikvarijata, želimo im pomoći da se održe i razviju nove prakse kako bi privukle čitateljsku publiku. Naročito u ovoj 2021. Godini čitanja želimo osigurati veću vidljivost knjige i književnosti.
 
Nastavkom redovnog provođenja ovog Javnog poziva pokrenutog u Godini čitanja, svake godine ćemo zasluženu pozornost javnosti skrenuti prema knjižarama te donijeti dašak zdravog natjecateljskog duha među njima. 

Vrednovanje će se odvijati u dva kruga: internetskim glasanjem publike putem mrežne stranice Godine čitanja na kojoj će se objaviti popis svih prijavljenih knjižara s poveznicama na njihove profile i mrežne stranice, te prema mišljenju povjerenstva sastavljenog od relevantnih stručnjaka i kulturnih djelatnika koji će tijekom šest mjeseci obići sve prijavljene knjižare.
 
Prijaviti se može svaka knjižara posebno putem sustava ePrijavnica Ministarstva kulture i medija. Novčane nagrade dodijelit će se u tri kategorije: najbolja samostalna knjižara, najbolji antikvarijat i  najbolja knjižara u okviru knjižarskog lanca. Za svaku će se kategoriju dodijeliti prva (30.000,00 kn), druga (20.000,00 kn) i treća (10.000,00 kn) nagrada knjižarama i antikvarijatima izvan grada Zagreba te po jedna nagrada u svakoj kategoriji najboljim  knjižarama i antikvarijatima u gradu Zagrebu u pojedinačnom iznosu od 20.000,00 kn.

Javni poziv ostaje otvoren 30 dana od objave na mrežnim stranicama https://min-kulture.gov.hr/
 
>>> Javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama u Republici Hrvatskoj u 2021. godini

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.