Kolumne

ponedjeljak, 10. svibnja 2021.

Damiru Karakašu talijanska književna nagrada



Hrvatski književnik Damir Karakaš proglašen je jednim od dobitnika ugledne talijanske književne nagrade 'Premio ITAS del Libro di montagna' za roman 'Sjećanje šume'.

Ove godine za nagradu su konkurirale knjige pedesetak talijanskih izdavača, a "Sjećanje šume" osvojilo je nagradu u kategoriji književnosti za mladež, te time i novčani iznos od dvije i pol tisuće eura.

Roman je u Italiji, u prijevodu Elise Copetti tiskala izdavačka kuća Bottega Erante iz Udina, koja između ostaloga objavljuje i knjige nobelovca Ive Andrića.

U talijanskim medijima, Karakaševo "Sjećanje šume", prevedeno kao "Memorie della foresta", naišlo je na jako dobar odjek, a o knjizi je pohvalno pisao i jedan od najpoznatijih suvremenih talijanskih pisaca Paolo Cognetti.

"Sjećanje šume" je, osim na talijanski jezik, do sada prevedeno na njemački, slovenski i makedonski, a uskoro se pripremaju i francusko te rumunjsko izdanje.

Roman je prije toga osvojio i književnu nagradu Fric za najbolju knjigu fikcijske proze u Hrvatskoj, te nagradu Kočićevo pero.

"Drago mi je zbog nagrade, to je uvijek lijep osjećaj, neka vrsta dodatnog priznanja. Nadam se kako će ova književna nagrada omogućiti da knjiga dođe do što više čitatelja u Italiji", izjavio je Damir Karakaš, žaleći što zbog pandemije nije mogao uživo primiti nagradu.

Nagrada "Premio ITAS del Libro di montagna" godišnja je književna nagrada koja se dodjeljuje od 1971. talijanskim i međunarodnim izdanjima u kojima se tematizira svijet prirode i planina. Nagrada se dodjeljuje u pet kategorija, a "Sjećanje šume" proglašeno je najboljom knjigom u kategoriji književnosti za mladež.

Knjiga "Sjećanje šume" izvorno je objavljena 2016. u izdanju nakladnika Sandorf. Po romanu je 2018. godine u zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu Gavelli postavljena istoimena vrlo uspješna predstava u režiji Tamare Damjanović. Knjiga će od ove jeseni biti uvrštena u čitanku za osme razrede osnovnih škola, te u izborni program za lektiru srednjih škola. (Hina)



Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.