Kolumne

petak, 9. travnja 2021.

26. Lutkarsko proljeće od 12. travnja do 12. svibnja - online


vrijeme: 12.04.2021. - 12.05.2021.
mjesto: Vinkovci; online

Ovogodišnje 26. Lutkarsko proljeće održat će se virtualno od 12. travnja do 12. svibnja 2021., a zainteresiranima će biti dostupno deset lutkarskih predstava za djecu i mlade, priopćeno je u petak iz vinkovačke producentske Umjetničke organizacije "Asser Savus".

Producentska kuća otkupila je prava za predstave Gradskog kazališta lutaka Rijeka "Sretna kućica", Kazališta lutaka Zadar "Caffe Kraljevstvo", Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića Osijek "Mi se vuka bojimo", Lutkarske organizacije LOFT "Laboratorij života", zagrebačkog Kazališta Prijatelj "Hrvatske vile i vještice", Kazališta Virovitica "Bajke i još nešto…", Malog teatra Zagreb "Palac sim, palac tam", slavonskobrodske Kazališne družine Ivane Brlić Mažuranić "Modrobradi", Kazališne družine Pinklec iz Čakovca "Cvrčak i mravi" kao i karlovačkog Gradskog kazališta Zorin dom "Na tragu".

Linkovi svih snimljenih lutkarskih predstava bit će poslani vrtićima, osnovnim i srednjim školama na podruju Vukovarsko-srijemske županije.

Uz predstave bit će dostupni i snimljeni razgovori s hrvatskim književnicima za djecu i mlade Silvijom Šesto, Snježanom Babić Višnjić, Julijanom Adamović i Vladimirom Bakarićem kao svojevrsni nastavak tradicionalnih Susreta književnika za djecu i mlade na Lutkarskom proljeću.

U sklopu programa 26. Lutkarskog proljeća, a kroz suradnju s prof. Riom Trdin sa osječke Akademije za umjetnost i kulturu, snimljene su i tri kreativne radionice izrade i oblikovanja lutaka namijenjene djeci, učiteljima i nastavnicima likovne kulture. Svi linkovi snimljenih radionica, najavljuju producenti, bit će proslijeđeni vukovarsko-srijemskim osnovnim školama.

Kroz program Lutkarskog proljeća djecu će voditi putem video-klipova glumci Domagoj Ivanković i Željko Mandić kao Klaun i Pinokio.

Strukovna organizacija UNIMA i Umjetnička organizacija "Asser Savus" laureatima s područja lutkarske umjetnosti dodijelit će nagrade 27. svibnja u Otoku kod Vinkovaca tijekom Susreta lutkara i lutkarskih kazališta. Nagrade najboljim s područja lutkarske umjetnosti dodjeljuju se redovito od 2008. godine.

Virtualni paket programa 26. Lutkarskog proljeća kao i linkovi poslat će se vrtićima i školama 12. travnja i bit će aktivni do 12. svibnja 2021. godine.

Pokrovitelj 26. Lutkarskog proljeća su Ministarstvo kulture i medija RH i Vukovarsko-srijemska županija. (Hina)

Izvor:Culturnet.hr


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.