Kolumne

srijeda, 10. ožujka 2021.

Novi roman Melite Rundek - 'Slučaj Mirkovog brata'


vrijeme: 10.03.2021.

Naklada Ljevak objavila je roman "Slučaj Mirkovog brata" nagrađivane književnice za djecu i mlade Melite Rundek, zabavnu i poučnu priču o ljubavi, internetu i pubertetu.

Melita Rundek (1961.) hrvatska je književnica, dobitnica nekoliko značajnih književnih nagrada među kojima i Nagrade Ivana Brlić-Mažuranić 1999., te Nagrade Mato Lovrak za najbolji dječji roman 2020. Pisala je za razne časopise (Plima, Draga, Modra lasta, Prvi izbor) te za emisiju Priče za laku noć na Hrvatskom radiju. Napisala je dvadeset i jedan naslov, od kojih je čak sedamnaest za djecu i mlade. Radi kao bibliotekar-informator u Knjižnicama grada Zagreba.

Njezina knjiga "Slučaj Mirkovog brata" najavljena je kao skandalozna, šašava, otkačena, pametna i poučna knjiga o ljubavi, internetu i pubertetu.


"Ovo je knjiga za male i malo veće, ali trebali bi je pročitati i svi odrasli, a govori o ljubavi s čak tri vjenčanja. Prvo se Mirko vjenča s francuskom salatom, onda se njegov stariji brat vjenča sa zombicom, a na kraju imamo dvostruko vjenčanje gdje se maloljetni Mirko i njegov maloljetni prijatelj Đul vjenčaju sa svojim maloljetnim curama", stoji u najavi.
Roman iz pozicije najmlađeg ukućana, dječaka Mirka opisuje svijet njegovog brata Zvonka koji se nalazi u pubertetu. Mirko je genijalan, pronicljiv dječak sa samim peticama u školi, dobar i poslušan i kao takav – drugačiji, te podliježe raznim oblicima zlostavljanja i nasilja u školi.
S vremenom uočava da se s njegovim bratom nešto događa. On je u takozvanim opasnim godinama, u pubertetu, muči ga nerazumijevanje okoline, osamljuje se, ima puno briga sam sa sobom... Mirkov brat, Zvonko, utjehu traži na društvenim mrežama, koje su i inače uobičajeni izazov za mlade, te tamo traži srodnu dušu. Kako je riječ o dopisivanju "na slijepo", bez upoznavanja u stvarnosti, stvari se isprva čine izvrsnima i sjajnima, da bi se kasnije tijekom romana zakomplicirale, jer ako osobu ne vidiš, ne možeš slutiti koliko godina "tvoja srodna duša" ima i u kakvim okolnostima živi.

"Slučaj Mirkovog brata jedna je skandalozno urnebesna knjiga koja će nasmijati svakoga! Stoga oprez, jer pri čitanju ove knjige postoji ne samo opasnost ozljeđivanja od smijeha, nego i stvarna opasnost da nešto naučite", ističu iz Naklade Ljevak.

"Ne samo da je ovo knjiga o ljubavnom životu maloljetnika, ovo je i knjiga o internetu. Internet je jedna jako zgodna stvar, danas i nužna, ali ima i neke svoje zamke. Onda, u ovoj knjizi ima i puberteta, koji je jedno jako opasno razdoblje u životu, kad nisi ni ovdje ni ondje. Ovo je, da skratimo, knjiga s dosta slova i dosta crteža, u kojoj ima koječega i sve se jako zakomplicira. Da u njoj nema genijalca Mirka i jednog glavodera, tko zna kako bi to završilo i otpetljalo se", dodaju iz Ljevaka. (Hina)

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.