Kolumne

četvrtak, 11. ožujka 2021.

Milan Pišković | Mladen Pavković objavio „razgovore“ s Matošem!

 

Hrvatski novinar i publicist Mladen Pavković ponovno je objavio jednu knjigu pomalo neobična naslova: „Razgovori Mladena Pavkovića s Antunom Gustavom Matošem“ (nakladnik Tiskara Rihtarić, Koprivnica, 2021.).

Knjiga je iznimno zanimljiva jer uistinu djeluje kao da se Matoš i Pavković razgovaraju danas, što je dobro uočio i pisac predgovora Mate Kovačičević, kad je uz ostalo istaknuo:

-          „Matoš odgovora Pavkoviću na suvremena hrvatska pitanja, ponajprije o samom hrvatstvu, odnosima između Hrvata i Srba, Hrvatske i Srbije, o književnosti, književnicima, književnom životu, umjetnosti te o položaju hrvatske kulture, a ponajprije književnosti u samoj Hrvatskoj, ali i u Europi!“ – kaže Kovačević, dok je potom dodao:

-          „Upravo će Matoševi odgovori, ako se djelomice izuzmu oni vezani za preduvjerenje o jednoplemenskom podrijetlu naroda slavenskih jezika, fascinirati suvremenoga čitatelja preciznim uvidom u dušu hrvatskoga čovjeka, stanje njegove politike, njegov međunarodni položaj te položaj onih vrijednosti, koje danas nazivamo identitetom, u njegovoj vlastitoj samostalnoj i slobodnoj državi. U smislu oživotvorenja, a ne kojekakve kuknjave valja čitati i Pavkovićev razgovor s Antunom Gustavom Matošem!“ – zapisao je  Kovačević, inače publicist i novinar HINE, koji je također mišljenja da se na osnovu ove knjige može napraviti i zanimljiva kazališna predstava.

Poglavito je interesantan i potresan zadnji dio „razgovora“ gdje Pavković i Matoš „razgovaraju“ o teškom i bolnom liječenju velikog hrvatskog pisca i mučenika, koji je umro u 41. godini života, iza sebe ostavivši kapitalna djela.

No, kad ga na kraju pita: Što još može reći? Matoš odgovara:

-          „Hrvatska već vidje dosta raznih čuda, al ne nađe štrika za toliko Juda!“

Ovo je, sve u svemu, jedna od rijetkih knjiga u hrvatskoj publicistici koja se čita „na prvu“ od prve do zadnje stranice, koja se gotovo ne ispušta iz ruku!

 

  

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.