Kolumne

utorak, 23. ožujka 2021.

Književni petak, Patanjalijeve Yoga Sutre i nove interpretacije, 26. ožujka u 20 sati

 

Poštovani,

pozivamo Vas na tribinu Književnog petka u petak, 26. ožujka, koja će se održati u čitaonici na 1. katu Gradske knjižnice, Starčevićev trg 6, s početkom u 20 sati.

Patanjalijeve Yoga sutre i nove interpretacije

Patanjalijeve Yoga sutre drevni su spis indijske samkhya filozofije, kapitalno djelo indijske misli, koje je slabo prevođeno na hrvatski jezik - tek djelomično ili bez potrebnih komentara ključnih za razumijevanje teksta. Početkom 2019. godine objavljeno je novo izdanje ovoga djela pod naslovom "Patanjalijeva Niska o yogi" u prijevodu i komentaru prevoditelja i filozofa Domagoja Orlića.
 
Što danas znače Patanjalijeve Yoga sutre? Može li zapadnjak razumjeti ovaj spis istočnjačke misli? Zašto je unatoč svojoj sažetosti i hermetičnosti ovo djelo toliko popularno? Koja je poveznica Yoga sutri i yoge kao duhovne prakse? Što donosi novi prijevod i novo tumačenje ovog djela? (S. B.)

Gost: Domagoj Orlić
Urednica i voditeljica Književnog petka: Sanja Baković

Prijave za dolazak u Gradsku knjižnicu su na: https://bit.ly/3tCZZnV do četvrtka, 25. ožujka ili do popunjenja mjesta u dvorani.

Tribina će se istovremeno emitirati putem interneta na Facebook profilu Književnog petka i Youtube kanalu Knjižnica grada Zagreba.


Uredništvo Književnog petka
Gradska knjižnica
Knjižnice grada Zagreba
Starčevićev trg 6
10000 Zagreb

tel: 01/4694-326

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.