Kolumne

ponedjeljak, 28. prosinca 2020.

Tatiana Filipović | Advent u Opatiji


Subota 7 sati ujutro, standardno pijem kavu i doručkujem u kuhinji dok slušam Laganini FM. Upravo svira legendarna ''Bohemian Rhapsody'' grupe Queen i moje srce je veliko kao kuća.

''Dobro jutro mamice ranoranilice.'' – pojavi se moj sin na vratima trljajući oči. Spustio je podignutu nogavicu svoje pidžame i došao mi dati poljubac. ''Na radiju ti je tvoja Škarabu škarabu pjesma''.

Oboje smo se glasno nasmijali. Kad je imao dvije godine, čuo me da pjevam stihove ''Scaramouch, scaramouch will you do the fandango'' pa je po principu missheard lyrics čuo ''Škarabu Škarabu i tako je ostalo do danas.
''Danas ću biti jako vrijedan znaš.'' – kaže on svečano.

''Lijepo. Kako misliš biti vrijedan?'' – pitam ja znatiželjno.

''Vježbat ću pisati i čitati, ali ću ti pomoći pomesti dvorište, sigurno ima puno lišća? – pita on.

''Nemoj brinuti za dvorište, to ću ja riješiti. Prije toga ćeš se lijepo umiti, obući i doručkovati, može?'' – kažem ja. ''Onda poslije ručka idemo na jedan mali izlet, može?''

''Jupi, izlet. Gdje idemo?'' – upita znatiželjno.

''Ako ti kažem onda to nije iznenađenje.'' – kažem i značajno namignem.

'A daj pliz reci mi gdje idemo. Ne mogu dočekati do poslije ručka''. – kaže on molećivim pogledom.

''Kad si tako nestrpljiv, idemo u Opatiju na advent. Može?''

''Jedva čekam.''

Stigli smo u Opatiju taman na zalazak sunca, kada su se počele paliti božićne lampice. Bilo je ljudi, no znatno manje nego prošlih godina, adventske kućice su bile zatvorene, ali to nije umanjilo čar Božića. Božićna bajka sa orašarima, Šuma patuljaka, Božićna šetnja opatijskih dama, Romantičan glazbeni paviljon….samo su neke od atrakcija ovogodišnjeg opatijskog adventa. Opatija je zasjala u više od 20 kilometara lampica, nekoliko svjetlosnih instalacija i preko 10 000 dekorativnih elemenata. Raskošna blagdanska dekoracija obilježava 19 lokacija u gradu. Na slatinskoj fontani nalazi se adventski vijenac, na gradskoj tržnici nalazi se veliki božićni bor. Svakog petka, subote i nedjelje kod Ville Angioline održava se glazbeno svjetlosna čarolija posvećena Orašarima i drugim bajkama. Šetajući pokraj Ville Angioline može se razgledati ''Šetnja opatijskih dama'' u haljinama upletenih u listove palmi i drugim prirodnim ukrasima.

Gledajući svog mališana kako uživa u tim upaljenim lampicama, božićnim pjesmama, shvatila sam koliko često zaboravljamo živjeti u trenutku i zaboravljamo na zahvalnost. Preplave nas emocije i brige pa zaboravljamo na male stvari koje nas čine sretnima. Najviše ga je oduševila glazbeno svjetlosna čarolija u parku Angiolina. Ushićeno je gledao kako se izmjenjuju razne slike te se glasno i iskreno smijao. Svako malo bi me zagrlio i rekao koliko je sretan što smo došli.

''Evo mama izvoli. Ovo je za nas dvoje.'' – kaže mi pružajući kokice koje smo kupili putem. ''Lijepo je dijeliti, tako si me naučila.''

Nasmijala sam se i uzela par kokica.

''Ovu kutiju ćemo spremiti kao uspomenu na ovaj lijepi dan. Bilo mi je prenajbolje.'' – veselo će on grickajući kokice.

U ovim vremenima kad je druženje ''na daljinu'' postalo novo normalno, kada je rukovanje zamijenilo ''davanje lakta'', ovaj opatijski advent unosi toplinu i mir u ljudska srca. Nisam ovako nešto očekivala, zaista mogu reći da je bajkovito.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.