Kolumne

srijeda, 9. prosinca 2020.

'Carstvo životinja' Jean-Baptistea Del Amoa na hrvatskom



vrijeme: 08.12.2020.

Naklada OceanMore objavila je nagrađivani roman francuskog književnika Jean-Baptistea Del Amoa 'Carstvo životinja', koji je kritika dočekala s oduševljenjem, pripisavši mu status klasika.

Jean-Baptiste Del Amo (1981.) jedan je od najvažnijih pisaca mlađe generacije u Francuskoj. Za roman "Une éducation libertine" (2008.) dobio je Nagradu Goncourt za prvijenac i Nagradu François Mauriac Francuske akademije. Slijede romani "Le Sel" (2010.) i "Pornographia" (2013.).

Ovjenčan nagradom Prix du Livre Inter i preveden na brojne jezike, "Carstvo životinja" iz 2016. njegov je najzreliji roman koji je kritika dočekala s oduševljenjem i pripisala mu status klasika.

Roman "Carstvo životinja" mračna je obiteljska saga koja obuhvaća gotovo cijelo 20. stoljeće (1898.-1981.). Priča je to o pet generacija obitelji u francuskome selu i o razvoju njihove male, siromašne farme u industrijaliziranu svinjogojsku farmu. Éléonore, kći hladne, nepristupačne majke i nasmrt bolesna oca, upoznajemo kao djevojčicu koja će stasajući u ženu upoznati užase Prvoga svjetskog rata te usprkos svim nedaćama održavati obiteljsko gospodarstvo, čijem će slomu, tada već stara, zajedno sa svojim potomcima svjedočiti.

"Na tragu književnosti naturalizma, roman na zastrašujući način dočarava okrutnost i nasilje koje proizlazi iz bezočne eksploatacije životinja i prirode, otkrivajući nam kako utrka za profitom kao i patnja životinja utječu na međuljudske odnose te na fizičko i psihičko zdravlje pojedinca", stoji u najavi.

Knjigu je kritika opisala kao hipnotički i uznemirujući tekst pisan raskošnim, ubojitim jezikom, u kojemu Del Amo prikazuje apokaliptično viđenje skliznuća ljudskog roda u mahnitost u ime ekonomske racionalizacije.

Prijevod s francuskoga potpisuje Željka Somun. (Hina)

Izvor: Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.