Kolumne

srijeda, 9. prosinca 2020.

Objavljeni finalisti književne Nagrade Fric


vrijeme: 07.12.2020.

Žiri književne Nagrade Fric objavio je u ponedjeljak šest naslova koji su ušli u uži izbor za to prestižno, 75 tisuća kuna vrijedno priznanje koje tjednik Express dodjeljuje za najbolju knjigu premijerno objavljene fikcijske proze u godini dana do 1. srpnja 2020.

Koje su knjige ušle u finale utrke za Nagradu Fric 2019./2020. otkrili su na predstavljanju prenošenom online iz studija 24sata koordinator nagrade Kruno Lokotar te, ispred prosudbenog žirija, novinarka i urednica Biljana Romić i književna kritičarka Jagna Pogačnik.

U uži izbor za najbolju knjigu premijerno objavljene fikcijske proze u Hrvatskoj u razdoblju od 30. lipnja 2019. do 1. srpnja 2020. ušli su naslovi: "Što na podu spavaš" Darka Cvijetića (Buybook), "Vošicki" Marka Gregura (Hena com), "Meho" Almina Kaplana (V.B.Z.), "Odlazak" Andreja Nikolaidisa (Buybook), "Mladenka kostonoga" Želimira Periša (OceanMore) i "Plivač" Ivice Prtenjače (V.B.Z.).

Oni su odabrani među 14 knjiga koje su uvrštene u širi izbor izdvojen među više od 50 prijavljenih, a tko je laureat četvrte Nagrade Fric bit će objavljeno u siječnju 2021.

Prosudbeni žiri, uz Romić i Pogačnik, čini urednik kulture Expressa Igor Vikić, te konceptualni umjetnik Vlado Martek, liječnica Vesna Degoricija i povjesničar Hrvoje Klasić.

Lokotar je zahvalio žiriju i čestitao odabranim autorima, te im poželio sreću u finalnoj utrci za to vrijedno književno priznanje koje je ime dobilo po nadimku Miroslava Krleže.

Laureatu će biti uručen novčani iznos od 75 tisuća kuna (bruto) te, u referenci na Miroslava Krležu kao žiroskopa svojega vremena, skulptura savršeno balansiranoga žiroskopa koji se, jednom pokrenut, može vrtjeti zauvijek, a čiji dizajn potpisuje kolektiv Đ 24 (Bojan Krištofić, Sven Sorić i Hrvoje Spudić). Nagradu sponzorira Barcaffe.

Dosadašnji dobitnici Nagrade Fric su romani "Sjećanje šume" Damira Karakaša, "Crvena voda" Jurice Pavičića i "Schindlerov lift" Darka Cvijetića. (Hina)

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.