Kolumne

utorak, 10. studenoga 2020.

Predstavljen projekt 'Knjiga svima i svuda'

 

vrijeme: 10.11.2020. - 15.11.2020.


Na predstavljanju projekta 'Knjiga svima i svuda', koji će od 10. do 15. studenoga prenijeti otkazane sajamske aktivnosti na online platformu te u knjižare diljem Hrvatske, sudjelovala je ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

S obzirom da je otkazan ovogodišnji Interliber, tradicija prvog tjedna u studenom kada se knjige kupuju po sajamskim cijenama nastavlja se projektom „Knjiga svima i svuda“ koji je osmislila Zajednica nakladnika i knjižara HGK. Projekt će se provodit putem online platforme na kojoj su zastupljeni nakladnici određenim izborom izdanja i u više od 120 knjižara u cijeloj Hrvatskoj. Pripremljen je i poseban Premium program kroz koji će birani autori predstavljati svoje aktualne naslove na trećem programu HRT-a i Youtube kanalu ZNK.
 
Ministrica se osvrnula na cijeli niz mjera potpore sektoru kulture koje Ministarstvo provodi od početka pandemije s ciljem što učinkovitijeg odgovora na krizu i kako bi kulturni život ostao dostupan svima. Ministrica je, pozvavši sve da iskoriste sajamske popuste te da kupuju i daruju knjige, kako bi oplemenili svoje vrijeme i time pomogli nakladničko-knjižarskoj industriji u Hrvatskoj, podsjetila da je prvi paket mjera usvojen u razdoblju obustave svih kulturnih aktivnosti te da se mjerama obuhvatilo sve umjetnike i kulturne djelatnike koji su izgubili mogućnost svojega djelovanja. Dodala je kako se drugim paketom mjera omogućilo poticanje i ponovno pokretanje kulturnog života kao i proizvodnje i distribucije sadržaja, a pokrenuti su i novi programi potpore koji će se realizirati do kraja godine.
 
Predstavivši program predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK Slavko Kozina zahvalio se na potpori Ministarstvu kulture i medija i Gradu Zagrebu. Na predstavljanju projekta kratko su se obratili i predsjednik HGK Luka Burilović i zamjenica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje Katarina Milković.
 
Čitatelji i kupci knjiga tijekom cijeloga tjedna imat će priliku pogledati atraktivnu i zanimljivu ponudu starijih i novih naslova po povoljnim cijenama, a posebna pozornost bit će posvećena naslovima domaćih autora. Virtualni prostor kroz stranicu ZNK i kroz pojedinačne nakladničke web knjižare bit će ispunjen ponudama knjiga, a knjižare će uživo u skladu s epidemiološkim uvjetima prilagođenim očuvanju zdravlja posjetitelja i kupaca nuditi nove naslove s popustom, ali i starije po povoljnim cijenama. 
 
Premium program projekta počinje u ponedjeljak, 9. studenoga na trećem programu HRT-a i Youtube kanalu Zajednice nakladnika i knjižara HGK, a gledatelji će do ponedjeljka, 16. studenoga svakodnevno imati priliku vidjeti predstavljanja i premijere najzanimljivijih naslova domaćih autora po izboru urednika Ivice Prtenjače, Sanje Baković i Krune Lokotara.
 
Od ovogodišnjih noviteta međunarodnih hitova i knjiga koje su dobile važne međunarodne nagrade, a prevodili su ih naši najvrsniji prevoditelji, mogu se izdvojiti nova djela domaćih priznatih književnih imena kao što su Zoran Ferić, Ivana Bodržić, Nada Gašić, Mihaela Gašpar, Ivica Prtenjača, Jurica Pavičić…, kao i djela autora koja su ove godine već dobila važne književne nagrade kao što su zbirke poezije Monike Herceg i Eveline Rudan ili romani Ene Katarine Haler i Damira Karakaša.
 
Projekt „Knjiga svima i svuda“ provodi se u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara HGK uz potporu Ministarstva kulture i medija i Grada Zagreba kao suorganizatora.


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.