Kolumne

utorak, 10. studenoga 2020.

Dan hrvatskih knjižnica 2020.

 

vrijeme: 11.11.2020.


Dan hrvatskih knjižnica ustanovilo je Hrvatsko knjižničarsko društvo 2010. godine, a održava se svake godine 11. studenoga u spomen na obilježavanje datuma donošenja prvog hrvatskog zakona o knjižnicama. Ovom prigodom dodjeljuje se priznanje 'Knjižnica godine' najboljoj knjižnici za ostvarene iznimne rezultate u području kreativnosti, inovativnosti i unapređivanja kvalitete rada u hrvatskim knjižnicama, koje je ove godine dobila Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

Središnja svečanost Dana hrvatskih knjižnica i dodjele priznanja "Knjižnica godine" održat će se u virtualnom okruženju 11. studenoga 2020. izravnim prijenosom iz predvorja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a svi zainteresirani moći će pratiti svečani događaj uživo na Facebook stranici HKD-a.
 
U okviru obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica, a radi poticanja svijesti u javnosti o značaju i ulozi knjižnica za perspektivni razvoj zajednica i društva u cjelini, Hrvatsko knjižničarsko društvo organizira i digitalnu kampanju pod nazivom Lista(j) priče! Kad se priče razlistaju, knjižnice blistaju! te poziva knjižnice, njihove korisnike i građane da se uključe u kampanju koja će trajati do 15. studenoga.
 
Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu veliko priznanje Knjižnica godine
 
NSK kao najstarija i najveća hrvatska knjižnica koja obavlja djelatnosti nacionalne knjižnice i središnje knjižnice Sveučilišta u Zagrebu svoje vrijednosti uspostavlja i njeguje na tradiciji dugoj preko četiri stoljeća, organizira inovativne, kreativne, suvremene, dinamične i kvalitetne knjižnične usluge i programe u digitalnom okruženju namijenjene cjelokupnoj knjižničarskoj zajednici i svim građanima Republike Hrvatske te pridonosi razvoju nacionalne e-infrastrukture. NSK izrađuje suvremene smjernice za razvoj hrvatskoga knjižničarstva i svih vrsta knjižnica, a sve to zahvaljujući profesionalnom i predanom radu djelatnika knjižnice i suradnji s nadležnim ministarstvima te na korist i zadovoljstvo svojih korisnika i hrvatskih građana.
 
Knjižnica je u izazovnoj 2020. godini, koju su obilježili pandemija koronavirusa i potres u Zagrebu, pružala savjetodavnu, stručnu i tehničku podršku svim knjižnicama u Republici Hrvatskoj, nastavljajući provoditi planirane programe i projekte od kojih se posebno ističu Portal matične djelatnosti knjižnica Republike Hrvatske, projekt Središnji sustav narodnih knjižnica: distribucija i upravljanje sadržajima, tri EU projekta Povećanje pristupa elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih informacija, Traditional children's stories for a common future – TRACE i projekt e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine kojeg provodi Ministarstvo kulture i medija u partnerstvu sa Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu, Hrvatskim državnim arhivom, Muzejom za umjetnost i obrt i Hrvatskom radiotelevizijom.
 
U 2020. godini s radom je počeo Digitalni laboratorij NSK, predstavljena je mobilna aplikacija Smart Library NSK kao i novi dizajn mrežne stranice Hrvatskog arhiva weba koji u istoj godini preuzima i nova tematska harvestiranja na aktualne teme poput potresa u Zagrebu i bolesti COVID-19, a Knjižnica je započela i niz aktivnosti kojima nastoji upoznati građane s vrijednom građom NSK te ih potaknuti na kreativno korištenje digitalne kulturne baštine dostupne na sadržajno bogatom portalu Digitalne zbirke NSK.
 
Knjižnica je organizirala i nekoliko značajnih domaćih i međunarodnih izložbi te sudjelovala u programima i kampanjama poticanja čitanja u Republici Hrvatskoj poput ovogodišnje prve virtualne Noći knjige.
 
NSK je u 2020. godini završila i Ministarstvu kulture i medija dostavila pravilnike koji reguliraju matičnu djelatnost, obvezni primjerak, zaštitu, reviziju i otpis knjižnične građe te  standarde za rad pojedinih vrsta knjižnica, a u ljeto 2020. godine preuzela je od Ministarstva kulture i medija vođenje Upisnika knjižnica Republike Hrvatske. Od ove godine NSK prikuplja i podatke o knjižničnoj statistici i dostavlja ih Državnom zavodu za statistiku te je tako prvi puta od osamostaljivanja države objedinjeno prikupljanje podataka o knjižničnoj statistici na nacionalnoj razini, a Knjižnica je objavila i predstavila beta verziju Pravilnika za opis i pristup građi u knjižnicama, arhivima i muzejima.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.