Kolumne

petak, 20. studenoga 2020.

Poezija i nova lica u fokusu Sajma knjige u Puli



vrijeme: 05.12.2020. - 13.12.2020.
mjesto: Pula
Sa(n)jam knjige u Istri otvara se 5. prosinca nastupom književnica Andriane Škunca, Eveline Rudan i Monike Herceg u pulskoj galeriji Sveta Srca, koja će biti središnje mjesto sajma i velika knjižara u kojoj će posjetitelji moći birati između više tisuća izdanja hrvatskih nakladnika.

Ustvrdivši kako su tijekom sajma osigurani popusti na cijene knjiga do 70 posto, organizatori su u četvrtak predstavili program najavivši kako će svaki dan Sajam započeti već tradicionalnim i najpopularnijim događanjem "Doručkom s autorom" u Galeriji Cvajner.

Uz vodstvo kulturologa i pisca Aljoše Pužara publici će se predstaviti dobitnica nagrade Vladimir Nazor za životno djelo Andriana Škunca, redatelj Boris Miljković čiji će dokumentarni film o Marini Abramović u Puli imati hrvatsku kino premijeru, slikar Duško Šibl koji otvara izložbu i predstavlja se monografijom, spisateljica i nedavna dobitnica prestižne nagrade za roman preveden na francuski Olja Savičević Ivančević, redatelj i strastveni čitatelj Ivica Buljan, publicist i književnik Sinan Gudžević. Posebnu poslasticu za "Doručak" pripremaju Nada Gašić i Ivica Đikić koji će po prvi puta publici predstaviti svoje nove knjige koje iz tiska izlaze tik pred Sajam. Svoje nove priče predstavit će i Slađana Bukovac.

"Premijerni nastupi glavna su odrednica novopokrenutog programa nazvanog 'Nova lica Pule'. Postoje već etablirani autori i autorice, kao i debitanti, koji na Sajmu još nikada nisu nastupili sa svojom novom knjigom a među njima su Ivana Bodrožić, Tanja Stupar Trifunović, Magdalena Blažević, Želimir Periš, Darko Cvijetić, Ena Katarina Haler i drugi", naveli su organizatori sajma dodavši kako će se promocije održavati u prostoru pulske Zajednice Talijana.

U sjećanje na nedavno preminulog Tonka Maroevića, velikog prijatelja i čestog gosta Sajma, bit će predstavljena njegova posljednja knjiga "ZNAKOVI, STAVOVI, TRAGOVI: uvid u hrvatsku likovnu umjetnost" dok je novost Sajma suradnja s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu. Redatelj Ivica Buljan, pjesnikinja Monika Herceg, sada u ulozi dramaturginje, te glumice i glumci najveće nacionalne kazališne kuće pripremaju izvođenje probranih stihova domaćih pjesnika kao i velikana svjetske književnosti poput Wisławe Szymborske, Czesława Miłosza, Vladimira Visockog i Srečka Kosovela. Zrinka Cvitešić, Alma Prica, Milan Pleština, Mislav Čavajda, Olga Pakalović tek su neki od vrhunskih članova glumačkog ansambla koji će stati pred pulsku publiku na De Villeovom usponu i Forumu.

Sa(n)jam knjige u Istri završit će svečanim proglašenjem dobitnika ili dobitnice knjižne nagrade "Libar za vajk", a bit će dodijeljena i nagrada "Doktor Ivo Borovečki" za najčitatelja Sajma.

"U ovoj novonastaloj situaciji duboko uvjetovanoj promjenama koje je u naš život uvela pandemija misao nam je bila stvoriti novi model koji može izdržati posebne mjere, a opet može se događati, obogaćen i razigraniji i kad korone više ne bude. Ovaj model nazvali smo 'Grad Knjige' i mislimo ga sljedećih godina razvijati, granati po cijelom tlocrtu urbane jezgre Pule", poručila je direktorica Sajma Magdalena Vodopija dodavši kako "ovo nije jednokratna priča već se ide novim pravcem".

"Pula voli svoj sajam, a voli i iskorake izvan mainstreama. Čim smo objavili kako se selimo u Sveta Srca, na De Villeov uspon, Forum, Circolo, kao povratni odgovor publike dobili smo oduševljenje. Ljudi nas svakodnevno zaustavljaju po gradu i pružaju nam podršku za ovaj novi koncept Sajma. Bodre nas da izdržimo. To je i najljepši osjećaj u ovim pripremama Sajma. Sama činjenica da će se u ovim vremenima održati Sajam digla je Pulu na noge”, zaključila je Vodopija. (Hina)

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.