Kolumne

srijeda, 14. listopada 2020.

Priopćenje Udruženja neovisnih kazališta RH u osnivanju NEOKAZ | Reakcija na nove mjere vezane za COVID-19 virus


Udruga neovisnih kazališta RH NEOKAZ u osnivanju apelira na sve lokalne zajednice, na gradove i općine diljem Hrvatske, na turističke zajednice i sve druge organizatore kulturnih događanja da uslijed novih mjera Stožera civilne zaštite ne otkazuju kazališne predstave.

Na linku u nastavku nalazi se i najnovije priopćenje Ministarstva kulture i medija RH u kojem se navodi ‘da se ograničenja okupljanja više od 50 ljudi ne odnose na djelatnosti čije je obavljanje propisano posebnim preporukama’ te da ‘posebne preporuke za kulturno umjetničke djelatnosti i dalje ostaju na snazi’: 

https://min-kulture.gov.hr/vijesti-8/obavijest-vezana-uz-okupljanja-i-obavljanja-kulturno-umjetnickih-djelatnosti/20140

Posebne mjere za kulturno umjetničke djelatnosti o kojima se govori u priopćenju Ministarstva propisuju obavezno nošenje maski i po sjedalo razmaka među posjetiteljima (osim onih iz istog kućanstva) te time za kazališne predstave omogućuju korištenje 50% kapaciteta gledališta.

Naime, budući da gledatelji na kazališnim predstavama ne govore niti su u ikakvoj bliskoj rizičnoj interakciji, kazališne predstave kategorizirane su kao događanja s minimalnom mogućnošću zaraze o čemu svjedoči i činjenica da one nikada nisu bile izvor i žarišta  zaraze. 

Smatramo stoga da je u ovim zahtjevnim vremenima posebno važno, kako zbog održavanja kontinuiteta društvenog života tako i zbog psihološkog zdravlja zajednice, održavati bar ona događanja koja ne predstavljaju zdravstveni rizik, a to su, među ostalim događanjima niskog rizika, upravo kazališne predstave. 

Usprkos teškim vremenima i baš zbog njih građanima je potrebno ponuditi kulturne sadržaje koji će im pomoći lakše se nositi s pritiskom  stvarnosti. 

Mi, kazališni djelatnici, s radošću i krajnjom odgovornošću prihvaćamo tu svoju misiju i veselimo se obostrano obogaćujućim susretima s publikom diljem Hrvatske teškim vremenima usprkos.

Srdačno vas pozdravljamo,


Upravni odbor NEOKAZA:

Marko Torjanac

Petra Dugandžić

Lidija Ivanda

Leo Vukelić

Matija Kezele

Buga Marija Šimić

Marko Juraga

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.