Kolumne

srijeda, 28. listopada 2020.

Lauerati šeste po redu književne nagrade Goran Bujić – književnici novinari i književne nagrade Donat 2020.

 

Hrvatsko književno društvo, Zadarski Ogranak, pokrenulo je projekt dodjele nagrade koja nosi ime Gorana Bujića, novinara, pisca, urednika, koji nas je prerano napustio nakon teške bolesti. Uz Dane HKD, Dodjeljuje se i nagrada Donat za književni doprinos te Nagrada Donat za životno djelo. Za ovu godinu žiri su činili: Žaklina Kutija, Nikola Šimić Tonin, dr. sc. Erni Gigante Dešković, Valerio Orlić, Ante Gregov Jurin, dr. sc. Dragan Gligora, akademik Vasil Tocinovski, Davor Jašek, Žarko Milenić, Nikica Simić, Mićo Marić, Miljenko Milko Dujela, Ante Nadomir Tadić Šutra, Igor Maštruko, Goran Mrnjavac, Mirjana Majić, Julije Jelaska, Andreja Malta.

Nikola Šimić Tonin, predsjednik Hrvatskog književnog društva Ogranak Zadar, koji je uz HKD, HKD Og. Zadar, organizator dodjele nagrada naglašava: 

"Potaknut izvornom idejom profesorice i književnice, Žakline Kutija, zajedno s njom dakako i uz nesebičnu pomoć i podršku Zadarskoga lista, Hrvatskoga književnoga društva, Hrvatskoga književnoga društva Ogranak Zadar kojem sam na čelu, odlučili smo pokrenuti književnu nagradu u sjećanje na Gorana Bujića: 'Goran Bujić - Književna nagrada - Književnici novinari', i nagrade 'Donat' za književni i kulturni doprinos uz Dane HKD, uvidjevši potrebu za istom, te 'Nagrade za životno djelo' ispravljajući i nanesenu nepravdu prema nekima od autora koji su nepravedno zaobilaženi, a svojim su radom ostavili neizbrisiv i značajan trag u kulturi, kulturnome životu RH i izvan njenih granica."

Nagrade se dodjeljuju godišnje, 28. studenog na Goranov rođendan. Nagrada se sastoji od diplome i umjetničke slike/fotografije, eminentnih zadarskih umjetnika. Prijedlozi su stizali iz svih pet Ogranaka HKD: Zadra, Rijeke, Splita, Zagreba, Osijeka.

Nagrađeni su:

Književnu nagradu Goran Bujić – Književnici novinari za 2020., RH (prijedlog HKD Ogranak Zadar) dobio je izuzetni književnik i novinar, doajen, Giacomo Scotti, (SavianoNapulj1. prosinca 1928.), talijanski i hrvatski književnik, novinar, književni prevoditelj i javni djelatnik, član Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva pisaca. Godine 1947. doselio se u Hrvatsku. Profesionalno se novinarstvom bavi od 1948., istovremeno se posvećujući književnosti. Promotor hrvatske književnosti u Italiji, i najplodniji književnik istarskog i riječkog područja koji piše na talijanskom jeziku. Na talijanski je prevodio Ivanu Brlić-MažuranićMiroslava KrležuDragutina TadijanovićaDragu IvaniševićaVesnu ParunPeru BudakaVladu GotovcaIgora Zidića i brojne druge hrvatske autore. Na dvadesetak jezika su mu prevedena djela "Povratak na Goli otok" (1993–95) i "Jadranski gusari" (2002 – 03). 

Književna nagrada Goran Bujić – Književnici novinari izvan RH (prijedlog HKD Ogranak Zadar) dobio je Muniam Alfaker, irački pisac rođen u Bagdadu, nastanjen u Danskoj. Njegovo osnovno zanimanje nakon odlaska u egzil je novinarstvo. U Bejrutu i Damasku radio je kao novinar za arapske medije (informativne biroe, novine i časopise). Napisao je mnoge novinske članke o filozofiji, društvu, kazalištu, poeziji i romanima. U Danskoj je bio urednik arapskog magazina Assununu za dansku kulturu i urednik danskog magazina Diwan za arapsku kulturu. Ovi magazinu su bili odlično prihvaćeni u arapskim i danskim medijima.

Književnu nagradu Goran Bujić – Književnici novinari za 2020., Kat. Ml., (prijedlog HKD Rijeka, HKD Ogranak Zadar) dobila je Iskra Peneva, rođena 25.06.1980. godine u Beogradu, gdje živi i radi. Diplomirala je na Matematičkom fakultetu u Beogradu. Poetične misli objavljuje u dnevnim listovima i književnim časopisima Srbije, Makedonije, BiH. Stihovi su joj tiskani u više zbornika u Srbiji, Makedoniji, Republici Srpskoj (Bosna i Hercegovina). Prevođena je na engleski, makedonski, bugarski, albanski, švedski, islandski, korejski.

Nagradu Donat za životno djelo (prijedlog HKD Ogranak Zadar) dobio je bečki Hrvat dr. sc. Marijan Brajinović – znanstvenik, austrijski ministar-savjetnik u mirovini, prisegnuti sudski tumač i prevoditelj, utemeljitelj je i osnivač Austrijsko-hrvatskog društva koje skoro 30 godina aktivno djeluje na području Austrije i Hrvatske.  Rođen 1949. u Gornjoj Dubici, općina Odžak, u Bosanskoj Posavini.

Nagradu Donat za književni doprinos (prijedlog HKD Rijeka) dobio je Milan Rakovac (Rakovci kraj Poreča12.prosinca 1939.), hrvatski književnik, prevoditelj i publicist.

Djela su mu prevođena na talijanski, engleski, njemački, slovenski i ukrajinski.

Nagradu Donat za književni doprinos (prijedlog HKD Ogranak Zadar) dobila je Milena Rudež (rođ. ĐurovićKalimanići1958.) bosanskohercegovačka i danska pjesnikinja, književnica, arhitektica i prevoditeljica.

Nagradu Donat za kulturni doprinos (prijedlog HKD Rijeka) Udruga Jutro poezije. Poetska tribina Jutro poezije najstarija je poznata takva tribina koja se održava neprekidno od 1964. godine u Zagrebu. Tribina zadržava i održava na životu boemski duh Zagreba i tradiciju boeme od vremena Tina Ujevića koju nastavljaju Vesna Parun, Gustav Krklec, Vjekoslav Majer, Salih Alić i Berislav Nikpalj kao osnivači Jutra poezije, preko Ružice Orešković, Josipa Severa, Saše Meršinjaka i Roberta Roklicera do današnje skupine pjesnika koji vode tribinu. Tribina postaje sve utjecajnija u poetskom životu Hrvatske pa i šire, a njezin odjek očituje se na primjer i u antologiji „Hrvatski pjesnički huligani“ koja je objavljena prošle godine u Kijevu u Ukrajini, a obuhvaća pjesnike koji su stalni učesnici tribine ili su to za života bili kao što su Robert Roklicer, Simo Mraović, Žarko Jovanovski, Siniša Matasović, Zvonimir Grozdić, te Daria i Jurij Lisenko. Velika većina autora nakon objavljivanja svoje knjige žele da je predstave na ovoj tribini. Tribina se održava svake subote s početkom u 12 sati. Tribina je javna i ulaz je besplatan. U prvom dijelu gostuje poznati pjesnik sa svojom poezijom ili predstavljanjem nove knjige. U drugom dijelu nastupaju svi prisutni pjesnici. Tribina ima i svoju biblioteku i povremeno tiska knjige svojih članova (npr. prva knjiga autora bez knjige) i dobitnika nagrade „Ružica Orešković“ te nagrade „Josip Sever“. Do sada je od 1999. godine tiskano blizu četrdeset knjiga među kojima i knjige B. Nikpalja, Ružice Orešković, V. Krmpotić, A. Dedića, L. Paljetka, J. Fiamenga, D. Burazer i mnogih drugih. Sadašnji voditelji tribine Nikica Krajina i Željko Buklijaš napravili su dvije opsežne knjige o radu tribine: Antologija Jutra poezije iz 2010. godine obuhvatila je rad tribine od 1964. tj. od osnutka do 2010., a Antologija Jutra poezije 2010. – 2020. obuhvatila je zadnjih deset godina rada tribine.

Hrvatsko književno društvo – Ogranak Zadar dobilo je interesantno priznanje za svoj rad. Na Sveučilištu J.J. Strossmayer u Osijeku, obranjen je znanstveni rad Stjepana Horvata, prvi rad koji je sumirao književne nagrade na području Republike Hrvatske. Među tim nagradama, uz bok najpopularnijima, navedena je i nagrada HKD Ogranka Zadar – Nagrada Goran Bujić – književnici novinari.

Zbog iznimne situacije, korona virusa, dodjela nagrade je pomaknuta sa 28. studenog 2020., za ljeto iduće godine. Nagrađeni će biti blagovremeno obavješteni o datumu i mjestu dodjele nagrada.

Nikola Šimić Tonin

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.