Kolumne

ponedjeljak, 19. listopada 2020.

Koz ključanicu | Lorena Vojtić

 

Razgovor pripremila i vodila: Jelena Hrvoj

Lorena Vojtić (r. Kujek) rođena je 31. 5. 1996. u Osijeku. Odrasla je u Valpovačkoj Satnici, a trenutno živi s kćeri i suprugom u Osijeku. U djetinjstvu se bavila glumom, pjevanjem i crkvenim aktivnostima. Završava opću gimnaziju u Valpovu, te pohađala Pravni fakultet u Osijeku, smjer upravno pravo. Već dugi niz godina surađuje s brojnim portalima i književnim stranicama na kojima redovno objavljuje svoje radove. Postigla je uspjeh i na Europskom festivalu poezije. Ozbiljnije piše od trećeg razreda srednje škole. Tematike koje dominiraju njenim stvaralaštvom su: život, ljubav, smrt, smisao postojanja i vjera, a sve je protkano nijansama gotike. Uglavnom piše poeziju u prozi i misaone tekstove, a nije joj strana ni kratka priča. Osvojila je prvo mjesto u poeziji 2018., po izboru stranice Pisci i Književnost i bila među 5 najčitanijih autorica iste te godine.

Na svojoj Facebook stranici Na krilima snova broji 20 000 čitatelja. Članica je Hrvatskog književnog društva, Kulture snova i Antuna Ivanošića.

Čast mi je ugostiti te u Kvakinoj brbljaonici „Kroz ključanicu“. Kao iznimno plodna autorica, reci nam odakle crpiš inspiraciju? 

Inspiraciju mi daje život kao takav. Imam tendenciju pronaći umjetnost u svemu što me okružuje od najobičnije latice, preko vlati trave, do osmijeha i zagrljaja djeteta i supruga. Ljepota se nalazi svuda oko nas, a na nama je da ju prepoznamo i pretvorimo u djelo, u nešto što će trajno ostati iza nas, onda kad nas više ne bude a to su, dakako, knjige. Pisana riječ živi vječno, i to je, itekako, prekrasna i vrijedna spoznaja.

Kakav je odnos publike prema poeziji u usporedbi s reakcijama na prozu? 

Mnogi mi govore da sam kvalitetnija u prozi, nego u poeziji, jer su mi pjesme beskrajno duge i iscrpljujuće za prosječne osobe. Stoga mi prozni tekstovi i priče teku puno jednostavnije i razumljivije, tako da nema zabuna oko interpretacije pročitanoga. Zahvalna sam i blagoslovljena što već godinama imam svoje vjerne čitatelje, i oni su mi velika motivacija za daljnje stvaranje.

Na kakve si sve prepreke nailazila kod objave i promocije svoj poezije i što bi promijenila kad bi mogla?  

Što se tiče sponzorstva samih knjiga, potpora mi je općina u kojoj sam živjela i odrasla. Do sada sam imala tri samostalne promocije, od kojih je posljednja održana u Zagrebu, gradu koji me najviše promijenio i obilježio. Ne bih ništa mijenjala, jer je sve onako kako mora biti, i moj me životni put usmjerio na književne staze.

S obzirom na to da te možemo smatrati mladom spisateljicom, koje bi probleme navela kao vodeće? Postoje li predrasude na osnovi godina? 

Pojedinci smatraju kako sam premlada, te da nisam dovoljno kompetentna, da bih pisala o određenim mudrim i dubokoumnim temama, kao što su: život, smrt, smisao postojanja i istinska ljubav. No, ja sam oduvijek vjerna sebi i unutrašnjem glasu koji mi govori da činim ispravnu stvar, da je najvažnije da ostanem dosljedna i da njegujem vlastiti stil. Naravno da se nastojim potruditi, i iznijeti, ono što mi golica maštu, na najbolji način. Ne obazirem se previše na kritike. Predrasude su tu da bi nas poticale, a ne sabotirale.

Kako vidiš budućnost stvaralaštva u Hrvatskoj, koliko svoju, toliko i budućnost knjige općenito? Što bi trebalo promijeniti, a što je funkcionalno?

Vidim još izdanih zbirki, kako pjesama, tako i priča. Međutim, činjenica je kako bi trebalo više poticati spisateljstvo u ranijoj dobi, baš zbog toga što su adolescenti osjetljivi na komentare i treba im ukazati na mogućnost realizacije željenoga. Mišljenja sam da je apsolutno sve ostvarivo ako tome težimo svim srcem i umom. Ništa ne ide preko noći, pa je strpljenje vrlina koju bi trebalo usvojiti.

Za kraj, reci nam koji su tvoji planovi za budućnost? 

U budućnosti se želim nastaviti baviti pisanjem, jer me to iznimno ispunjava, pomaže mi prebroditi osobne nedaće, i pritom mi ulijeva nadu u bolje sutra. Voljela bih uspostaviti suradnju s još nekoliko portala i književnih časopisa, te biti ono što jesam- drugačija i svoja.

Bibliografija

Pojedinačne knjige 

1. Na krilima snova

2. Regeneracija neslomljive

3. Ispod ledene epiderme

4. Sunovraćenje

5. Retorika tišine

Skupina autora 

1. More na dlanu

2. Tebi ljubavi za Valentinovo

3. Zvezdani Kolodvor

4. Književno Pero

5. Zadarski književni ljetopis


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.