Kolumne

utorak, 6. listopada 2020.

41. Zagrebački književni razgovori – Književnost i pamćenje

 
vrijeme: 07.10.2020. - 10.10.2020.

mjesto: Zagreb

Društvo hrvatskih književnika u razdoblju od 7. do 10. listopada organizira 41. Zagrebačke književne razgovore –  jednu od najdugovječnijih književnih manifestacija u Republici Hrvatskoj i šire.
Riječ je o kultnom književnom susretanju utemeljenom koncem šezdesetih godina prošlog stoljeća, koje u Zagrebu ugošćuje ugledne pisce, jezikoslovce, književne kritičare, prevoditelje i kulturologe iz zemlje i svijeta. Objavljivanjem osobito zapaženih predavanja i tekstova, koje je na Zagrebačkim književnim razgovorima do sada izložilo gotovo tisuću sudionika, ostvaruje se dvojaka uloga ove manifestacije: potiče se književni govor, ali i pisano pamćenje. Izložena predavanja i tekstovi objavljuje i periodika DHK-a (časopisi Republika i Most) čime se stječe uvid u razvoj promišljanja književnosti, a Zagrebački književni razgovori kao i Društvo hrvatskih književnika postavljaju temelje za nova kulturološka istraživanja.
 
U godini izazova kakvima su pandemija uzrokovana COVID-19 te nizovi potresa u gradu Zagrebu ovogodišnji Zagrebački književni razgovori naslovljeni su Književnost i pamćenje. Nazivom se simbolički poziva na promišljanje 2020. godine kao godine u kojoj je kultura pomicala granice svoga uobičajenog djelovanja, a naslovnicom programske publikacije na pamćenje razornog djelovanja potresa i štete nastale u prostorima DHK-a koje je 22. ožujka 2020. zabilježila Maja Kolman Maksimiljanović. Podsjećamo da je upravo 2020. Društvo hrvatskih književnika napunilo 120 godina, ali ih još nije uspjelo proslaviti.
 
Unatoč brojnim izazovima 41. Zagrebački književni razgovori održat će se u obnovljenim prostorima DHK-a te će se time ujedno i radno i skromno proslaviti nastavak djelovanja Društva smještenog na Trgu Bana Jelačića.
 
U 41. Zagrebačkim književnim razgovorima uživo i putem videoveze očekuje se sudjelovanje 12 sudionika iz zemlje i inozemstva te sudjelovanje zainteresiranih i putem live streaminga.
 

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.