Kolumne

nedjelja, 6. rujna 2020.

Poezija barda hrvatske književnosti, Luke Paljetka i pjesnika, franjevca fra. Ivana Kramara prošpancirala je baroknim zdanjem Franjevačkog samostana


U tišini grada, bez buke, dostojanstveno i na radost svih prisutnih žuborila je riječ nošena zvucima gitare. Udruga Ritam misli u goste je pozvala barda hrvatske književne scene, akademika Luku Paljetka i pjesnika fra Ivana Kramara.

25. kolovoza u atriju Franjevačkog samostana održana je glazbeno poetska večer 
IMPULS poezija špancira u organizaciji Ritma misli. 
Publika je uživala u izuzetnoj poeziji dvojice Dubrovčana i glazbi mlade glazbenice, virtuoza na gitari, 
Divne Šimatović. Da je poezija itekako dio varaždinske kulturne scene potvrdila je mnogobrojna publika koja je dva puna sata netremice slušala i vidljivo uživala u poeziji i glazbi.


Izuzetnim autorima pridružili su se i autori iz drugih gradova. Svoje stihove pročitali su pjesnici: Joso Živković, Ljiljana Vuglač, Mirna Weber, Lidija Puđak, Ernest Fišer, i Nenad Slukić. Na trenutke se učinilo da vrijeme stoji, a riječ leluja prostorom Franjevačkog samostana. Neka nevidljiva nit povezala je stare zidine, prošlost i sadašnjost. Izuzetan pjesnik, Enes Kišević s posebnim dubokim emocijama govorio je stihove pokojnog fra Bonaventure Dude, a stihove pokojnog fra Maria Crvenike pročitala je Edita Kutnjak Zlatar, domaćin, gvardijan fra. Goran Malenica izgovorio je poznatu pjesmu ''Pjesma brata Sunca'' sv. Franje Asiškog.

O čaroliji večeri pisali su mnogi na svojim Fb stranicama i portalima. Slobodni smo podijeliti jedan od osvrta.

''
Impuls, poezija špancira

Spremam se na noćni počinak. Liježem u mekanom krevetu ovijena laganim poplunom, kapci nježno pokrivaju oči i mirno čekam da dođe san. A on ne dolazi. Umjesto njega, kao na karuselu, vrte se slike večerašnjeg događaja u Varaždinu, u atriju franjevačkog samostana. Još jedna večer poezije i glazbe u organizaciji Udruge „Ritam misli“. Sam ulazak u prostor obuhvaća nekim mirom, nema glasnog žamorenja prisutnih, svatko razgovara s nekim potiho, a Franjo Asiški sa svog pijedestala raširenih ruku nam želi dobrodošlicu, a istovremeno prima nas u zagrljaj i daje svoj blagoslov. Pogled skreće na scenu. Svijeće i cvijeće nam daju naslutiti da ćemo biti obasuti romantikom, svijetlo koje se prelijeva u duginim bojama obasjava prostor određen za goste pjesnike i voditelje, a bijeli veo koji se proteže s jednog do drugog kraja odaje dojam da sjedimo na paperjastom oblaku tamo negdje gdje samo odabrani smiju. Za to su se pobrinuli domaćini, Ljubica i Milan, prijatelji svih prijatelja, ljubitelji poezije, izvrsni pjesnici. Kako i dolikuje sofisticiranim, uglađenim domaćinima, prilaze svakom gostu posjetitelju, pozdrave ga, upute pokoju ljubaznu riječ, pokazuju koliko im je važan i jedinstven. A onda zauzimaju svoje mjesto na sceni i predstava počinje. U program nas uvodi Bach u izvedbi glazbenice na gitari Divne Šimatović. Iz zanesenosti taktova Grave BWV 1003 što ih po gitari prebiru nježni prsti mlade djevojke, u stvarnost nas vraća Gvardijan samostana Goran Malenica s pozdravnom riječi. A onda-gosti. Akademik Luko Paljetak i fra Ivan Kramar. Dva pjesnika, dva prijatelja, dvije nove zbirke pjesama: „Pitomi urlici“ i „Čavli zime“. Redaju se pjesma za pjesmom, prodiru u tijelo, uzburkaju krv koja počinje brže kolati i grije, da se ne osjeti prohladnost varaždinske večeri. Tu je i Enes Kišević, Ljiljana Vuglač, Ernest Fišer, Mirna Weber, Lidija Puđak, Nenad Slukić, Joso Živković... Red pjesme, red glazbe... i tako u treptaju oka prođu dva sata. 

Imajući pred sobom slike s događaja, svjesna sam svojih emocija i tragova koja je ova večer ostavila na mene. I pitam se, s kakvim je osjećajima svaka prisutna duša otišla na počinak. Neka im je laka noć.''  

autor Katerina Zagorc
  
Ovim putem zahvaljujemo svima, od uvaženih gostiju, publike, ljubaznih domaćina, Varaždinskog vatrogasnog društva, Turističke zajednice grada Varaždina, HNK i Koncertnog ureda, Vtv i drugih medija. Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način učinili ovu večer posebnom. 
                            
Organizatori i voditelji programa Edita Kutnjak Zlatar, Ljubica Ribić i Milan Novak.

Udruga za promicanje kulture RITAM MISLI Varaždin

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.